Eurofighter Typhoon: Το Λονδίνο συζητά με την Άγκυρα την πώληση του ευρωπαϊκού μαχητικού, κοινοπραξίας Ην.Βασιλείου, Γερμανίας και Ιταλίας

Eurofighter Typhoon: Το Λονδίνο συζητά με την Άγκυρα την πώληση των ευρωπαϊκών μαχητικών.

Όπως είχε γράψει προ ημερών το economico.gr, η Τουρκία, βλέποντας ότι το σχέδιό της για αγορά νέων F-16 «πέφτει σε τοίχο» στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, μοιάζει να στρέφεται προς το Eurofighter Typhoon ως εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της, η οποία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, κινδυνεύει να ξεμείνει με μαχητικά παλιάς τεχνολογίας.

Η επίσκεψη στην Άγκυρα

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το σενάριο για το ευρωπαϊκό μαχητικό αποκτά βάση, καθώς, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα των Βρετανών υπουργών Εξωτερικών, Λιζ Τρας, και Άμυνας, Μπεν Ουάλας, στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται και ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter Typhoon στην Τουρκία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επισήμως οι επαφές των Βρετανών υπουργών με τους Τούρκους ομολόγους τους θα περιστραφούν γύρω από διμερή θέματα που άπτονται του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και θέματα περιφερειακής άμυνας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ζητητηθεί και η συνεργασία των αμυντικών τομέων των δύο χωρών.

Όλα ανοιχτά

Μάλιστα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο NATO και μία σημαντική φίλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τακτικά συζητήσεις με την Τουρκία αναφορικά με επιχειρησιακές ικανότητες, ακριβώς όπως έχουμε παρόμοιες συζητήσεις με άλλους συμμάχους».

  • Η δήλωση αυτή μοιάζει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία των μαχητικών Eurofighter Typhoon, τα οποία κατασκευάζονται από κοινοπραξία της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι για την πώλησή τους θα πρέπει να δώσουν το «ΟΚ», τόσο το Βερολίνο όσο και η Ρώμη.

Το «γερμανικό» πρόβλημα

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της τουρκικής Αεροπορίας, Πτέραρχος Χασάν Κουτσουκακιούζ, τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε τη Βρετανία, ενώ άρθρο που δημοσιεύτηκε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah ανέφερε ότι το Eurofighter «έχει αποδεδειγμένο ιστορικό και είναι η ραχοκοκαλιά της συμμαχικής αεροπορικής άμυνας».

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας δεν διάγουν την καλύτερη περίοδό τους, ενώ το Βερολίνο έχει μια παραδοσιακά προσεκτική προσέγγιση στα τουρκικά αιτήματα αγοράς οπλικών συστημάτων, καθώς εξακολουθεί να απαγορεύει τις εξαγωγές ορισμένων βασικών υλικών για την τουρκική βιομηχανία όπλων.

Αναζήτηση εναλλακτικών

Από την άλλη, όσο το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα μπλοκάρει την πώληση στην Τουρκία 40 νέων F-16, και 80 κιτ εκσυγχρονισμού παλιότερων μαχητικών, τόσο η Άγκυρα θα αναζητά εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης, αναμένοντας το εγχώριας κατασκευής μαχητικό TF-X να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, η συζήτηση για τα Eurofighter Typhoon φαίνεται ότι κλείνει το κεφάλαιο -που είχε ανοίξει ο ίδιος ο Ερντογάν στο κοντινό παρελθόν- περί συζητήσεων με τη Ρωσία για αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35, αλλά και του μαχητικού πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς Su-57, με την Άγκυρα να στρέφεται εκ νέου προς δυτικές λύσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή