Eurogroup: Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα “βυθιστεί” σε ύφεση 12,2% το δεύτερο τρίμηνο

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα “βυθιστεί” σε ύφεση 12,2% το δεύτερο τρίμηνο προέβη , έναντι 3,8% μείωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζετιλόνι, μετά τη σύνοδο του Eurogroup. Είπε ακόμα ότι τον Ιούλιο “θα είναι πλήρως λειτουργικό” το σχέδιο SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Αυτό θα επιτευχθεί μετά τη χθεσινή “πολιτική απόφαση”, που επιτρέπει στην Κομισιόν τον δανεισμό της Κομισιόν από τις αγορές, με την εγγύηση των κρατών μελών.

Πάντως, από χθες είναι ήδη σε λειτουργία τα δάνεια του ESM. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μπορεί να λάβει 3,7 δισ. ευρώ και, εφόσον επιλέξει να το πράξει, θα εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ σε εύρος 10ετίας λόγω χαμηλότερου κόστους δανεισμού.

Επίσης στο Eurogroup αποφασίστηκαν:

  • Η δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θέση της χώρας μας είναι οι πόροι να κατευθυνθούν κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη στήριξη της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας .
  • Η συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο η Ελλάδα ζητά  να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά -κυρίως- κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του, επανέλαβε ότι μόνος όρος για τη λήψη των δανείων από τον ESM θα είναι η χρήση τους, άμεσα ή έμμεσα, για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία του κοροναϊού.

  • “Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να παράσχουν γρήγορα χρηματοδότηση, ειδικά σε αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης”, υπογράμμισε.

“Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι ασύμμετρες δυνατότητες απάντησης σε εθνικό επίπεδο στις χώρες της ΕΕ, ώστε να μην κινδυνεύσει η ενιαία αγορά και οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στο πλαίσιο της Ένωσης και της Ευρωζώνης”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως με το νέο αυτό εργαλείο θα χρηματοδοτηθούν με ασφάλεια και πολύ χαμηλά επιτόκια οι μεγάλες δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη μέλη.

Τα δάνεια θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης σε προαιρετική βάση. Η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο.

Μετά από έντονες πιέσεις των χωρών του Βορρά τα δάνεια θα συνοδεύονται από όρο, που όμως όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες δεν θα είναι μνημόνιο. Ουσιαστικά οι θεσμοί και οι αρχές του κράτους που θα αιτείται στήριξη θα καταρτίζουν ένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας με σαφείς κανόνες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Mάριο Σεντένο: «Για τα επόμενα 2,5 χρόνια ο ESM θα έχει στη διάθεσή του 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης και χωρίς μακροοικονομικούς όρους να συνδέονται με αυτό. Προχωρώντας στη σύστασή του σε χρόνο μηδέν οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένας πραγματικός μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών με ευέλικτη εργαλειοθήκη που μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του καιρού μας».

Στη δεύτερη φάση, της ανάκαμψης, που διαρκέσει περισσότερο, πιθανότατα δύο ή τρία χρόνια, θα πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω τι πόροι μπορούν να διατεθούν, πέραν εκείνων που θα παρέχονται από τον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε  ο κ. Ρέγκλινγκ.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή