F-35: Πώς η Huawei μπορεί να… εμποδίσει την πώλησή τους από τις ΗΠΑ στα ΗΑΕ – Τι ζητά η Ουάσινγκτον από το Άμπου Ντάμπι

f-35

Παρότι η κυβέρνηση Μπάιντεν τελικά άναψε το πράσινο φως για το «εξοπλιστικό του αιώνα», δηλάδή την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35, επιθετικών drones τύπου Reaper και πυρομαχικών και βομβών, συνολικού ύψους 23 δισ. δολαρίων, στα ΗΑΕ, φαίνεται ότι η αγοραπωλησία δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», καθώς η Ουάσινγκτον θέτει στο Άμπου Ντάμπι ακόμα έναν όρο.

«Διώξτε την Huawei»

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, οι ΗΠΑ ζητούν από τα ΗΑΕ να αφαιρέσουν από το δίκτυο τηλεπικοινωνιών της χώρας όλο το hardware και software που προέρχεται από την κινεζική εταιρεία Huawei μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή πριν την παραλαβή του πρώτου F-35, και να πάρουν αποστάσεις από την Κίνα και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει βαριές κυρώσεις στον κινεζικό κολοσσό της τεχνολογία και τον έχουν αποκλείσει από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στη χώρα, ενώ, ταυτόχρονα, ασκούν πιέσεις σε συμμαχικές τους χώρες να μην χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της Huawei για τα δικά τους δίκτυα, επικαλούμενες ζήτημα ασφαλείας επικοινωνιών, ακόμα και σε στρατηγικό επίπεδο.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ

Ήδη από την εποχή του Τραμπ, η Ουάσινγκτον επιχείρησε να αποτρέψει το Άμπου Ντάμπι να αναπτύξει τη συνεργασία του με το Πεκίνο και να αλλάξει τα εξαρτήματα της Huawei με αντίστοιχα της Samsung, της Ericsson και της Nokia, ωστόσο στις σχετικές συμφωνίες που υπεγράφησαν η γλώσσα είναι σχετικά ασαφής και αφήνει πολλές «γκρίζες περιοχές», τουλάχιστον σύμφωνα με την αντίληψη στις ΗΠΑ.

Έτσι, τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει να εξαρτά την προμήθεια του προηγμένου μαχητικού 5ης γενιάς στα ΗΑΕ με την προθυμία του Άμπου Ντάμπι να αποκόψει τους δεσμούς του με την Huawei, καθώς η Ουάσινγκτον δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια του δικτύου επικοινωνιών 5ης γενιάς, αλλά επίσης θεωρεί ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να διαθέτει «πάτημα» σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα.

Αντίδραση του Πεκίνου

Από την πλευρά του, το κινεζικό ΥΠΕΞ σε σχετική ανακοίνωσή του τόνισε ότι «θεωρούμε ότι η συνεργασία Κίνας-ΗΑΕ υπηρετεί τα κοινά συμφέροντα όλων των πλευρών και βοηθά τους δύο λαούς» και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει τίποτα να κάνει ούτε ανέχεται εμπλοκή τρίτων πλευρών», στέλνοντας σαφές μήνυμα, τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στο Άμπου Ντάμπι για τις προθέσεις του Πεκίνου.

Για την ώρα, μια λεπτή ισορροπία μοιάζει να διατηρείται, καθώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία των ΗΑΕ που παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Από την άλλη, η Ουάσινγκτον διατηρεί επιφυλάξεις για τα «πολλά-πολλά» με την Κίνα, την οποία ο Μπάιντεν ανακήρυξε ως τον μεγάλο στρατηγικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ στην παρούσα φάση.

Καμία δημοσίευση για προβολή