F-35: Συνεχίζονται τα προβλήματα για το μαχητικό 5ης γενιάς – «Ψαλίδι» στις παραδόσεις νέων αεροσκαφών για το 2022

Με F-35 ... θα πάει ο Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές. Ετοιμάζεται η σύμβαση

Άλλη μια ημέρα, άλλο ένα επεισόδιο στο ατελείωτο σίριαλ που ακούει στο όνομα «πρόγραμμα ανάπτυξης και παράδοσης του Joint Strike Fighter» στις ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά το ζήτημα εντοπίζεται στις διαπραγματεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, σχετικά με το πόσα F-35 θα παραδωθούν συνολικά στα τρία σώματα (Αεροπορία, Ναυτικό, Πεζοναύτες) κατά το έτος 2022 και τα καλά νέα είναι ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέληξαν σε συμφωνία των δύο πλευρών.

Τα άσχημα νέα

Τα άσχημα νέα, ωστόσο, είναι ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το 2022 η εταιρεία θα παραδώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ λιγότερα μαχητικά 5ης γενιάς απ’ όσα παρέδιδε τα περασμένα έτη, επιβεβαιώνοντας φήμες για «ψαλίδισμα» των παραγγελιών, όσο η τιμή και το κόστος συντήρησης των αεροσκαφών παραμένουν πολύ υψηλά.

Συγκεκριμένα, η Lockheed Martin δήλωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε με το Πεντάγωνο να παραδώσει συνολικά 151 έως 153 stealth μαχητικά F-35 το 2022, κάτι που σημαίνει ότι θα παραδοθούν λιγότερα από τα 169 αεροσκάφη, που είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ ανακοινώθηκε ότι αναμένεται να παραδοθούν περίπου 156 αεροσκάφη στις ΗΠΑ από το 2023 και εντεύθεν.

Οι πιέσεις του Κογκρέσου

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί γιατί η εταιρεία προχώρησε στη μείωση της παραγωγής, ωστόσο, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το Κογκρέσο πιέζει για μείωση του κόστους παραγωγής και συντήρησης των F-35, καθώς όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι στο μέλλον θα τείνει να είναι μη βιώσιμο για της Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το Κογκρέσο, όσο και η Αεροπορία έχουν στείλει το μήνυμα ότι, όσο το κόστος δεν μειώνεται, θα μειώνονται οι παραγγελίες για νέα αεροσκάφη κατ’ έτος, και δεν θα επιτρέπονται πρόσθετες παραγγελίες, ώστε να υπάρχει μια κάποια δημοσιονομική ισορροπία και να δωθεί χρόνος για μείωση του κόστους.

Τα «καθηλωμένα» F-35

Εδώ, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Έρικ Φικ, είχε σημειώσει άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα -ούτως ή άλλως- όχι και πολλά F-35 που διαθέτει το σώμα, χτυπώντας άλλο ένα «καμπανάκι» για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος του JSF.

Συγκεκριμένα, ο Φικ είχε πει ότι «ένα στα επτά της USAF δεν μπορεί να πετάξει καθόλου», προσθέτοντας ότι πολλά αεροπλάνα περιμένουν επιδιορθωμένους κινητήρες και πρέπει να τους παραλάβουν το συντομότερο δυνατό. Σημελίωσε δε ότι συνολικά 46 F-35 είναι «καθηλωμένα» σε κατάσταση «Mission Impaired Capability Awaiting Parts».

Καμία δημοσίευση για προβολή