Φοροελαφρύνσεις 1,8 δισ. ευρώ για τη μεσαία τάξη – Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και κατάργησή της το 2021 – Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες.

    Στήριξη της μεσαίας τάξης με νέο πακέτο μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση με μέτρα που αφορούν στο 2020 και κυρίως στο 2021 με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Στη φετεινή χρονία θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα καταργηθεί πλήρως το 2021 και επίσης θα υλοποιηθεί (τον Ιούνιο) η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπεται επίσης η επιπλέον μείωση τους κατά δύο μονάδες.

    Το σύνολο των φορολογικών αυτών ελαφρύνσεων θα οδηγήσει σε μείωση έως και 4% των κρατήσεων εκατομυρίων μισθωτών, με ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν “πριμοδότηση της μεσαίας τάξης” και έρχονται να συμπληρώσουν την πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων για πολίτες και επιχειρήσεις που ακολούθησε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους θεσμούς για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί να βάλει “ένα τέλος στην απαράδεκτη φορολογική πολιορκία” νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι:

    • «Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε ήδη κατά 22%, μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, ο συντελεστής φόρου στις επιχειρήσεις έπεσε ήδη από 28% στο 24% και ο φόρος στα μερίσματα από 10% στο 5%. Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε 1,2 δισ. μειώσεων στους φόρους που ψηφίστηκαν στον προϋπολογισμό του 2020 τα 700 εκατ. αφορούν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, μεγάλης, μεσαίες και μικρής».
    • Επιπλέον, η μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%, αλλά και -πολύ σημαντικό- η αποσύνδεση πια των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, που εισάγεται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων δέκα ημερών, δίνουν μια μεγάλη ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους».

    Η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος  δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και εντάσσεται στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου με τη μείωση το 2021 των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τουλάχιστον μία μονάδα.

    Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί στο Eurogroup του προσεχούς Φθινοπώρου, όπως έχει προκύψει και από τις πρώτες προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη με την Κομισιόν και παρασκηνιακά με τις ισχυρές πρωτεύουσες της Ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με τις συζητήσεις αυτές, το αίτημα για τη μείωση του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων , από 3,5% του ΑΕΠ σήμερα περίπου στο 2% του ΑΕΠ από το 2021, θα τεθεί επισήμως από την η Ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο. Η αποδοχή από τους Θεσμούς (το Φθινόπωρο) του Ελληνικού αιτήματος θα οδηγήσει στον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει και τις νέες φοροελαφρύνσεις του 2021.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις [home]

    Καμία δημοσίευση για προβολή