Γιατί η Τουρκία «στριμώχτηκε» και αντιδρά κατά της συμφωνίας για την «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ

Η συμφωνία της ΕΕ για την «Στρατηγική Πυξίδα» της Ένωσης, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, θορύβησε σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία, η οποία αισθάνεται απειλημένη από το κείμενο της συμφωνίας.

Η Στρατηγική Πυξίδα και η Τουρκία

Όπως έγραψε και το economico.gr, στο κείμενο στέλνεται σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία καλείται από την ΕΕ να δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει την οδό της συνεργασίας, της συνεπούς αποκλιμάκωσης και της ανταπόκρισης στις ανησυχίες της Ένωσης, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στη Δήλωση των 27 Ηγετών το Μάρτιο 2021. Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω Δήλωση, η ΕΕ καλούσε ευθέως την Τουρκία να απόσχει από προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες, παράνομες γεωτρήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι εξακολουθούν οι προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες από πλευράς Τουρκίας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι κρατών-μελών, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Τονίζεται, επίσης, ότι οι δράσεις αυτές, όπως και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Το σύνολο των ενεργειών της Τουρκίας περιλαμβάνονται ρητώς μεταξύ των απειλών και των προκλήσεων οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, τις κρίσιμες υποδομές της ΕΕ και την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οργή στην Άγκυρα

Μπροστά σε αυτή την κίνηση από πλευράς Βρυξελλών, η Τουρκία, διά του ΥΠΕΞ της αντέδρασε έντονα, αναφέροντας ότι «μάθαμε ότι η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χθες (σ.σ. 21 Μαρτίου). Το κεφάλαιο του εγγράφου σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, όπου αναφέρεται στη χώρα μας, φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα σε βάρος της Τουρκίας και αρνούνται επίμονα τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το κεκτημένο της ΕΕ, καθώς δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Αυτό το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως πυξίδα ούτε μπορεί αυτή να χαρακτηριστεί ως στρατηγική».

«Μέρος του προβλήματος η ΕΕ»

Καταλήγοντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι «αυτό το έγγραφο αναμφίβολα θα καταστήσει την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα οδηγήσει την Ένωση στις σωστές στρατηγικές. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ατυχές και δείχνει την απουσία οράματος της ΕΕ, το γεγονός ότι το έγγραφο αυτό αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ από μια τόσο επιφανειακή οπτική γωνία».

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας δεν κρύβεται πλέον, κάτι που αναμένεται να φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να συνεχίσει να υποδύεται το «καλό παιδί» της περιοχής, καθώς εκτιμά ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας της δίνει ευκαιρία να ανακτήσει το χαμένο γεωστρατηγικό έδαφος και να αποκαταστήσει -σε κάποιο βαθμό- τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Καμία δημοσίευση για προβολή