Γιατί οι ΗΠΑ έχουν βάλει κάτω από το «μικροσκόπιο» το Πολεμικό (και όχι μόνο) Ναυτικό της Κίνας

Πριν από λίγο καιρό, το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας ανακοίνωσε ότι έριξε στη θάλασσα, έτοιμο για επιχειρήσεις, το τρίτο της αεροπλανοφόρο, το «Fujian», το οποίο είναι το πιο σύγχρονο από τα σκάφη αυτού του είδους που διαθέτει η χώρα (τα άλλα δύο, το «Liaoning» και το «Shandong» στηρίζονται σε παλιά σοβιετικά σχέδια).

Με το «Fujian» το Πεκίνο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ισχύ στη θάλασσα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις με την Ταϊβάν βρίσκονται σχεδόν διαρκώς «στα κόκκινα» και οι ΗΠΑ θεωρούν πλέον ως αναπόφευκτη μια εισβολή στη μικρή νησιωτική χώρα, προκειμένου να επανενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα.

Ο στόλος της Κίνας

Οι αναλύσεις της Ουάσινγκτον για πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν επικεντρώνονται στον πολεμικό στόλο του Πεκίνου, o οποίος διαρκώς αυξάνεται σε αριθμό και σε επιχειρησιακές ικανότητες, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος σε μια επιθετική κίνηση προς την Ταϊβάν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τα διάφορα είδη σκαφών που η Κίνα διαθέτει και τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια μιας σύρραξης με την Ταϊβάν, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συγκεκριμένα πλοία τα οποία και αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο για την Ουάσινγκτον. Αυτά είναι τα εξής:

  • Αντιτορπιλικό Type 055

Το πιο σύγχρονο αντιτορπιλικό της Κίνας (το πρώτο ανέλαβε υπηρεσία το 2017), το Type 055 είναι τόσο μεγάλο που αγγίζει το όριο του καταδρομικού. Με 122 εκτοξευτήρες, το πλοίο μπορεί να εκτοξεύσει μια μεγάλη γκάμα πυραύλων και να πλήξει θαλάσσιους, αλλά και επίγειους στόχους σε μεγάλη απόσταση με μεγάλη ακρίβεια.

Με stealth χαρακτηριστικά, προηγμένα ραντάρ και την ικανότητα να εκτοξεύει και βλήματα που θεωρούνται «φονιάδες αεροπλανοφόρων», το Type 055 αποτελεί το καμάρι του κινεζικού ναυτικού και ήδη η χώρα διαθέτει δέκα τέτοια αντιτορπιλικά, είτε έτοιμα για μάχη είτε υπό κατασκευή.

  • Αεροπλανοφόρα

Τα τρία αεροπλανοφόρα της Κίνας αποτελούν όχι μόνο την πιο… εύγλωττη προβολή ισχύος της χώρας, αλλά και ένα βασικό συστατικό των ενόπλων δυνάμεών της, με το Πεκίνο να σχεδιάζει να τα εφοδιάσει ακόμα και με stealth μαχητικά, μέσα στα επόμενα χρόνια (οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις).

Πέραν αυτού, ωστόσο, η σύγκριση δεν κολακεύει καθόλου τις ΗΠΑ, οι οποίες ακόμα παλεύουν να θέσουν σε επιχειρησιακή λειτουργία το «Gerald Ford», το νεώτερο αεροπλανοφόρο τους, ενώ η Κίνα ήδη έχει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα δύο τέτοια σκάφη και προχωρά και με το τρίτο.

  • Υποβρύχιο Type 039

Γνωστά και ως υποβρύχια κλάσης «Yuan», τα σκάφη αυτά, αν και δεν είναι πυρηνοκίνητα, έχουν εξαιρετικές δυνατότητες, όχι μόνο στο να παραμένουν για μεγάλο διάστημα σε φάση κατάδυσης, αλλά και στο να μην γίνονται αντιληπτά από τους αντιπάλους τους, καθώς είναι ιδιαιτέρως… σιωπηλά μέσα στο νερό.

Το βασικό τους όπλο είναι τορπίλες που κινούνται πίσω από τα «νερά» του πλοίου-στόχου, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν. Η Κίνα διαθέτει ήδη 17 υποβρύχια Type 039 και ο στόχος της είναι να κατασκευάσει συνολικά 25.

  • Εμπορικά μεταγωγικά

Σε μια πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν, η Κίνα θα χρειαστεί να μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και υλικό διά θαλάσσης. Τον λογιστικό αυτό εφιάλτη έχουν λύσει τα εκατοντάδες εμπορικά μεταγωγικά πλοία της χώρας, τα οποία σε χρόνο μηδέν μπορούν να μετατραπούν σε στρατιωτικά μεταγωγικά και να κάνουν τις απαραίτητες μεταφορές.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, πολλά τέτοια πλοία κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να μπορούν να κάνουν τη μετάβαση από εμπορικά σε στρατιωτικά χωρίς σχεδόν καμία παρέμβαση, λύνοντας τα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

  • Ψαράδικα-εθνοφύλακες

Η Κίνα, εκτός του βασικού Πολεμικού Ναυτικού της, διαθέτει και δεκάδες μεγάλα αλιευτικά πλοία τα οποία αποτελούν μέρος της λεγόμενης «θαλάσσιας εθνοφυλακής» της χώρας. Τα σκάφη αυτά διαθέτουν θωρακισμένα κύτη και οπλισμό και χάρη στην ταχύτητά τους μπορούν να αποτελέσουν μια δύναμη ταχείας επέμβασης, αν χρειαστεί.

Το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξης της «θαλάσσιας εθνοφυλακής», ωστόσο, Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα διαθέτει περίπου 200 τέτοια σκάφη, τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να εμπλακούν σε στρατιωτική επιχείρηση.

Καμία δημοσίευση για προβολή