Η Γερμανία είπε το «μεγάλο ναι» στην αγορά 35 μαχητικών F-35 για την αντικατάσταση των «πυρηνικών» Tornado

Η Γερμανία είπε το «μεγάλο ναι» στην αγορά 35 μαχητικών F-35

Αν και η απόφαση του Βερολίνου είχε -μέσες-άκρες- ανακοινωθεί, πλέον, μέσω Ουάσινγκτον, η πρόθεση της Γερμανίας, όσον αφορά στα εξοπλιστικά της γίνεται πιο «στερεή».

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Γερμανία, που εκτιμάται σε 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Συνεργασίας στην Άμυνα και την Ασφάλεια του Πενταγώνου (DSCA).

Το ζήτημα των Tornado

Κάπως έτσι (μοιάζει να) κλείνει το κεφάλαιο που, όπως είχε γράψει παλιότερα και το economico.gr, αφορούσε στην αντικατάσταση των μαχητικών τύπου Tornado, που η Γερμανία διαθέτει και αποτελούν τα αεροσκάφη που μπορούν να πραγματοποιήσουν πυρηνικό χτύπημα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του Βερολίνου προς το ΝΑΤΟ.

Αρχικά, το Βερολίνο είχε επιχειρήσει να αναβαθμίσει τα Tornado που διαθέτει η Luftwaffe, ωστόσο, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε για λόγους κόστους και δυσκολιών, και η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων στράφηκε προς «έτοιμες» λύσεις, όπως τα μαχητικά F-35 που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές βαρυτικές βόμβες.

Δεν προκύπτει η… υπογραφή

Εκτός από τα F-35, στο πακέτο του εξοπλισμού που εγκρίθηκε περιλαμβάνονται και 75 πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας JASSM-ER/XR. Πάντως, παρά την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την ενημέρωση δεν προκύπτει ότι έχει υπογραφεί η σχετική συμφωνία ή ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, ανακοινώνοντας πρόγραμμα εξοπλισμών ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει αγορές, αλλά και προγράμματα εκσυγχρονισμού συστημάτων και επικοινωνιών.

Ο «πονοκέφαλος» του Βερολίνου

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο προσπαθούσε να αποφύγει να αγοράσει τα F-35, ως αντικαταστάτες των Tornado, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα FCAS, για την ανάπτυξη ευρωπαϊκού μαχητικού νέας γενιάς (για την ακρίβεια, μιας «οικογένειας συστημάτων» εναέριας μάχης), σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ισπανία.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα FCAS, η αδυναμία αναβάθμισης των Tornado και η υποχρέωση της Γερμανίας να διαθέτει αεροπορικό στόλο ικανό για πυρηνικό χτύπημα, υποχρέωσαν την κυβέρνηση του Βερολίνου να στραφεί στα F-35, καθώς το αεροσκάφος αυξάνει την παρουσία του σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Ερωτηματικά

Από την άλλη, κάποιοι ακόμα και σήμερα αμφισβητούν την ικανότητα του F-35 να αποτελέσει -εκτός των άλλων- και αεροσκάφος πυρηνικής κρούσης, ενώ το FCAS, λόγω Γαλλίας, θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, το ευρω-μαχητικό δεν προβλέπεται να είναι έτοιμο πριν το 2040, οπότε οι επιλογές της Γερμανίας ήταν μάλλον περιορισμένες.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει σχεδιάσει τα Rafale, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πυρηνικές κρούσεις, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του μαχητικού αεροσκάφους ως «omnirole» (για όλους τους ρόλους). Μάλιστα, για το λόγο αυτό είχε αποχωρήσει από τη συνεργασία που «γέννησε» το Eurofighter Typhoon.

Καμία δημοσίευση για προβολή