Η μεγάλη επιστροφή των ΗΠΑ: Η ομιλία-σταθμός του Μπάιντεν στη Διάσκεψη του Μονάχου, το δίλημμα για την Τουρκία και τα μηνύματα για Ρωσία και Κίνα

Μπάιντεν Μόναχο

Aπό το «Πρώτα η Αμερική» στο «η Αμερική επιστρέφει». Και από την εγκατάλειψη του ΝΑΤΟ και από τους, α λα καρτ, προσωπικούς δεσμούς με την Μόσχα και την Αγκυρα, στην αποκατάσταση της δυτικής τάξης πραγμάτων: H Αμερική του Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στις θεμελιώδεις αρχές της ατλαντικής συμμαχίας, εγκαταλείπει το δόγμα της εσωστρέφειας, επαναβεβαιώνει την στρατηγική της σχέση με την Ευρώπη και θέτει απέναντι στην δυτική συμμαχία την Ρωσία και, πρωτίστως, την Κίνα.

Η ομιλία-“σταθμός” του Μπάιντεν στην Διάσκεψη του Μονάχου

Το στίγμα αυτό ήταν απολύτως καθαρό στην ομιλία Μπάιντεν στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που έγινε διαδικτυακά, και στην οποία ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε για το «τέλος της διπλωματίας των συναλλαγών» – μια δέσμευση, που φωτογράφιζε σαφώς την εποχή Τραμπ.

«Η Αμερική επέστρεψε», ήταν το βασικό μήνυμα Μπάιντεν, που τόνισε: «Οι συνεργασίες μας έχουν αντέξει και αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών, επειδή βασίζονται στον πλούτο των κοινών μας δημοκρατικών αξιών. Δεν είναι συναλλαγές. Είναι χτισμένες πάνω σε ένα όραμα για το μέλλον όπου κάθε φωνή έχει σημασία».

Ξέρω πως τα τελευταία δοκίμασαν τις διατλαντικές μας σχέσεις. Αλλά οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επανασυνδεθούν με την Ευρώπη».

Κι αμέσως μετά, σε μια ακόμη ευθεία βολή κατά του τραμπισμού δήλωσε: «Οι δημοκρατίες, και όχι ο αυταρχισμός προσφέρουν τον καλύτερο δρόμο για τον κόσμο… Η δημοκρατία δεν συμβαίνει ως ατύχημα. Οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε».

Η ολική ανατροπή του δόγματος Τραμπ

Σύμφωνα με το Politico, η ομιλία αυτή ήταν «η θριαμβευτική επιστροφή του Μπάιντεν στην παγκόσμια σκηνή». «Ο Μπάιντεν» γράφει, «σε αντίθεση με τον Τραμπ που κατακεραύνωνε τους συμμάχους επειδή δεν αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ήρθε για να προσφέρει μόνον διασφαλίσεις.

Εκεί που ο Τραμπ αποκαλούσε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως εχθρό, ο Μπάιντεν της ξανάδωσε την θέση της ως στενού εταίρου. Κι εκεί που ο Τραμπ προειδοποιούσε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, ο Μπάιντεν ήρθε για να διακηρύξει ότι η ατλαντική συμμαχία είναι ακλόνητη».

Το “ακλόνητο ΝΑΤΟ” και το δίλημμα για την Τουρκία

«Οι ΗΠΑ», δήλωσε, «είναι πλήρως αφοσιωμένες στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και καλωσορίζω την επένδυσή σας στις στρατιωτικές δυνάμεις που διευκολύνουν τη συλλογική μας άμυνα», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Η επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων. Αυτός είναι ένας απαραβίαστος όρκος».

Ακριβώς σ’ αυτό το πλαίσιο ο Τζο Μπάιντεν έδειξε χθες και ποιοι είναι οι αντίπαλοι αυτής της συμμαχίας, ορίζοντας και τους νέους άξονες των γεωπολιτικών αναμετρήσεων, όπως και τα νέα στρατόπεδα.

«Η Ρωσία έχει προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει και να υπονομεύσει τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ζητώντας από τους συμμάχους να σταθούν δίπλα στην Ουάσιγκτον.

Κι αμέσως μετά, δείχνοντας προς το Πεκίνο, τόνσε: «Οφείλουμε να αντιδράσουμε στις οικονομικές αυθαιρεσίες και τους εξαναγκασμούς εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, κάτι που υποσκάπτει τα θεμέλια του διεθνούς οικονομικού συστήματος».

Οι άξονες αυτοί θα ορίσουν στο εξής και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των ευρωπαϊκών συμφερόντων – συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Και ορίζουν επίσης και τα διλήμματα στα οποία θα κληθούν σύντομα να απαντήσουν όλοι οι νατοϊκοί παίκτες– με πρώτη την Τουρκία, που έχει και τους πλέον στενούς συμμαχικούς δεσμούς με την Ρωσία και την Κίνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή