ΗΑΕ: Η «δυστοκία» των ΗΠΑ για τα F-35, το αεροπορικό σόου στο Ντουμπάι και στο βάθος το νέο ρωσικό μαχητικό «Checkmate» (Photos)

Καθώς το σίριαλ της πώλησης μαχητικών 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ στα ΗΑΕ έχει μπει σε νέα κρίσιμη φάση, με το Άμπου Ντάμπι να «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για τα αεροπλάνα, φαίνεται ότι εκτός από τη Γαλλία, μια «χρυσή» ευκαιρία ανοίγεται και για τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι αν τελικά η συμφωνία ΗΑΕ-ΗΠΑ για την πώληση των F-35 «τσακίσει», τότε μπορεί η Μόσχα να βρεθεί στην ευχάριστη θέση να προωθήσει στο Άμπου Ντάμπι το νέο της μαχητικό, το Checkmate, το οποίο και παρουσιάζει ως άμεσο αντίπαλο του αμερικανικού αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Τα ρωσικά εγκώμια από το Ντουμπάι

Μάλιστα, πριν από ένα μήνα στο αεροπορικό σόου του Ντουμπάι, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων, Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, είχε πλέξει το εγκώμιο του νέου ρωσικού μαχητικού, λέγοντας ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι η πρώτη παρουσίασή του εκτός Ρωσίας γίνεται στο έδαφος των ΗΑΕ.

«Το Checkmate είναι διακριτικό και καλά εξοπλισμένο, ιδανικό όσον αφορά στην ικανότητα μάχης αλλά και στο κόστος ανά ώρα πτήσης. Τα χαρακτηριστικά αυτά το κάνουν μια μοναδική πρόταση για τη διεθνή αγορά όπλων» είχε τονίσει με νόημα ο Ρώσος αξιωματούχος τον περάσμένο Νοέμβριο.

Σήμερα, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα λόγια του Τσεμέζοφ μπορεί να αποδειχθούν προφητικά, αν τελικά η συμφωνία για τα F-35 τελικά δεν προχωρήσει και τα ΗΑΕ επιμείνουν στον στόχο τους να αποκτήσουν ένα μαχητικό 5ης γενιάς το οποίο θα επιτρέπει στην πολεμική τους αεροπορία να εκσυγχρονιστεί με το βλέμμα στο μέλλον.

Τα χαρακτηριστικά του Checkmate 

Αν και ακόμα το μαχητικό της Sukhoi βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, τα χαρακτηριστικά του που έχουν γίνει γνωστα, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι: πέραν του ότι υπολογίζεται ότι κάθε αεροσκάφος θα κοστίζει γύρω στα 30 εκατ. δολάρια, οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι θα έχει ικανότητες που θα το καθιστούν ανταγωνιστή του F-35.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχει stealth χαρακτηριστικά, σύγχρονο κινητήρα (ένα ζητήμα που ακόμα ταλανίζει το Su-57), ικανότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης και εξουδετέρωσης πολλών στόχων, δικτύωση με άλλα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βοήθεια του πιλότου.

Μάλιστα, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει και ένα ειδικό αυτοματοποιημένο σύστημα υλικοτεχνικής υποστήριξης, το «Matreshka», το οποίο θα παρακολουθεί την κατάσταση του αεροπλάνου σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του και θα επιτρέπει τον προγραμματισμό συντήρησης και επισκευών.

ΗΑΕ-Ρωσία-συμμαχία

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν Ρωσία και ΗΑΕ είχαν επιχειρήσει να αναπτύξουν μαζί ένα μαχητικό 5ης γενιάς, βασισμένο στο MiG-29. Αν και το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει, εν τούτοις, Μόσχα και Άμπου Ντάμπι είχαν συνεχίσει τις συζητήσεις για συμπαραγωγή ενός μαχητικού αεροσκάφους.

Μια τέτοια προοπτική -αν τελικά το Checkmate πάρει τη θέση του F-35- θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές, καθώς η Ρωσία θα αποκτούσε τα κεφάλαια για την μαζική παραγωγή του μαχητικού και τα ΗΑΕ θα είχαν πρόσβαση σε ένα προηγμένο αεροσκάφος, χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς που θέτουν οι ΗΠΑ για τα δικά τους μαχητικά.

Το πραγματικό πρόβλημα με τις ΗΠΑ

Πάντως, πρέπει να υπογραμιστεί ότι από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις των ΗΑΕ για «πάγωμα» της συμφωνίας, έσπευσε να δηλώσει ότι «παραμένουμε έτοιμοι να προχωρήσουμε αν τα ΗΑΕ επιθυμούν κάτι τέτοιο», δηλαδή την αγορά των F-35 και επιθετικών drones.

Ωστόσο, περιγράφοντας επακριβώς τους λόγους για τους οποίους έχει «ψυχρανθεί» το Άμπου Ντάμπι, προσέθεσε ότι «θα πρέπει να κάνουμε μια λεπτομερή ανάλυση σχετικά με τις τεχνολογίες που πωλούνται ή μεταφέρονται σε άλλους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΑΕ».

Η φράση αυτή είναι που πλέον προβληματίζει βαθιά το Άμπου Ντάμπι, καθώς ουσιαστικά υποκρύπτει τόσους περιορισμούς που εν τέλει, ακόμα κι αν τα ΗΑΕ αποκτήσουν τα F-35, ενδεχομένως δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν, αλλά θα δεσμεύονται από όρους και απαγορεύσεις των ΗΠΑ.

Καμία δημοσίευση για προβολή