Εξοπλισμοί: Γιατί τα ΗΑΕ πήραν την μεγάλη απόφαση και αγοράζουν 80 Rafale – Tο «μπλόκο» με τις ΗΠΑ και η «σφήνα» της Γαλλίας

Γιατί τα ΗΑΕ πήραν την μεγάλη απόφαση και αγοράζουν 80 Rafale

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα των εξοπλισμών και σίγουρα προκαλεί αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο λόγος για την απόφαση των ΗΑΕ να προχωρήσουν στην αγορά 80 γαλλικών μαχητικών Rafale, προκειμένου να ανανεώσουν την πολεμική αεροπορία τους. To ύψος της συμφωνίας φθάνει τα 19 δισ. δολάρια, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις μεταξύ Παρισιού και Άμπου Ντάμπι για τα συγκεκριμένα μαχητικά διήρκεσαν περίπου δέκα χρόνια.

Τεράστια συμφωνία

Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει ότι τα ΗΑΕ θα προμηθευτούν τα Rafale F4, την πλέον εξελιγμένη έκδοση του μαχητικού αεροσκάφους και θα γίνουν η πρώτη χώρα πλην της Γαλλίας που θα διαθέτει τα συγκεκριμένα μαχητικά, ενώ η συμφωνία εξασφαλίζει για τη Γαλλία περίπου 7.000 θέσεις εργασίας και τεράστια προμηθευτική αλυσίδα ως το 2031.

Από την άλλη, με την αγορά αυτή, τα ΗΑΕ υπερσκελίζουν δραματικά το Κατάρ, που ήταν η μοναδική χώρα της αραβικής χερσονήσου ως τώρα που διέθετε τα γαλλικά μαχητικά γενιάς 4++ (και η οποία λόγω των καλών σχέσεων με την Τουρκία, ενδεχομένως θα τη βοηθούσε στο να κατανοήσει το μέγεθος της ενίσχυσης της Ελλάδας με τα 24 Rafale που αποκτά).

Το «μπλέξιμο» με τις ΗΠΑ

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι γιατί το Άμπου Ντάμπι αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη παραγγελία μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και στη δυστοκία των ΗΠΑ να υλοποιήσουν τη συμφωνία με τα ΗΑΕ για την πώληση 50 μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Όπως έχει γράψει αναλυτικά το economico.gr, η συμφωνία είχε «κλειδώσει» κυριολεκτικά στο «παρά ένα» του τέλους της προεδρίας Τραμπ, αφήνοντας τον Τζο Μπάιντεν να «βγάλει το φίδι από την τρύπα», δηλαδή, να καθορίσει τις λεπτομέρειες της υλοποίησης της συμφωνίας και, παράλληλα, να τα βρει με το Κογκρέσο που διαφωνούσε.

Οι ενστάσεις

Οι ενστάσεις πολλών -και Δημοκρατικών- πολιτικών εντοπίζονται στις καλές σχέσεις των ΗΑΕ με Κίνα και Ρωσία, γεγονός που προκαλούσε ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο τμήματα απόρρητης τεχνολογίας των F-35 να διαρρεύσουν στους στρατηγικούς αντιπάλους της Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, κάποιοι Γερουσιαστές εξέφραζαν την ανησυχία ότι η πώληση των F-35 στα ΗΑΕ θα διατάρρασε τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και θα μείωνε το «ποιοτικό πλεονέκτημα» του Ισραήλ, το οποίο επίσης διαθέτει F-35 και το οποίο φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον με το Άμπου Ντάμπι.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας, σε μια στιγμή που τα ΗΑΕ διεκδικούν αυξημένο αμυντικό ρόλο στην περιοχή του Περσικού, με αποτέλεσμα το Άμπου Ντάμπι να δει με «καλό μάτι» την προσφορά της Γαλλίας για τα Rafale, που ναι μεν είναι λιγότερο εξελιγμενα από τα F-35, αλλά έχουν αποδείξει εν τοις πράγμασι τις τεράστιες δυνατότητές τους.

Υπερεξελιγμένα μαχητικά

Μάλιστα, στην έκδοση F4 θα μπορούν να εξοπλιστούν με τους γαλλικούς υποηχητικούς πυραύλους cruise SCALP-EG, τον πύραυλο ASMP-A με δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικής κεφαλής, τους πυραύλους αέρος–αέρος MICA IR, EM και NG, καθώς επίσης και την κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας AASM ενός τόνου.

Επίσης, είναι πιθανό να διαθέτουν το πολυβόλο τύπου GIAT των 30 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει εχθρικούς κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος–αέρος και επιφανείας–αέρος, αναβαθμισμένους αισθητήρες ραντάρ, προηγμένα οπτικό-ηλεκτρικά συστήματα και βελτιωμένες δυνατότητες στο HUD του πιλότου.

Καμία δημοσίευση για προβολή