Καταρρέει η οικονομία της Ρωσίας, αλλά ο Πούτιν δηλώνει ότι η Δύση έβαλε… αυτογκόλ. Δραματική προειδοποίηση της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας

Ρωσία: Καταρρέει η οικονομία, αλλά ο Πούτιν τα βλέπει όλα

Τι κι αν ακόμα και «δικοί του» άνθρωποι προειδοποιούν ότι η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει να τα βλέπει «όλα πρίμα».

Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια συζήτησης με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους μέσω τηλεδιάσκεψης για την κατάσταση της οικονομίας της Ρωσίας, ισχυρίστηκε ότι οι χώρες της Δύσης έβαλαν… αυτογκόλ επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το ζήτημα της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν οδηγήσει «στην επιδείνωση της οικονομίας στην Δύση».

Στήριξη μέσω του προϋπολογισμού

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η λιανική ζήτηση στη χώρα έχει εξομαλυνθεί. Παράλληλα, ζήτησε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό της για να στηρίξει την οικονομία και τη ρευστότητα σε συνθήκες συρρίκνωσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας, ακόμη και αν οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα καταστήσουν τον δανεισμό φθηνότερο.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία χρήσης των εθνικών νομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο υπό τις νέες συνθήκες, προφανώς αναφερόμενος στην απαίτηση της Ρωσίας οι εξαγωγές υδρογονανθράκων να πληρώνονται σε ρούβλια μέσω λογαριασμών σε ρωσικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη ρευστότητα στη χώρα του.

Καμπανάκι από την κεντρική τραπεζίτη

Ωστόσο, τους ισχυρισμούς Πούτιν καταρρίπτει με τρόπο απόλυτο η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, η οποία δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματισθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων.

Η «ισχυρή κυρία» της νομισματικής πολιτικής της Ρωσίας υποστήριξε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανέλθει το 2024 ο πληθωρισμός στον στόχο του 4%, σημειώνοντας ότι «η περίοδος κατά την οποία η οικονομία μπορεί να ζήσει με αποθέματα είναι ορισμένη. Και ήδη το β’ και γ’ τρίμηνο μπαίνουμε σε μια περίοδο διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και αναζήτησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων».

Προβλήματα στην παραγωγή

Οι κυρώσεις είχαν επηρεάσει κυρίως τη χρηματοπιστωτική αγορά, «αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν ολοένα και πιο πολύ την οικονομία», δήλωσε. «Τα βασικά προβλήματα θα συνδέονται με τους περιορισμούς στις εισαγωγές και την επιμελητεία του εξωτερικού εμπορίου και στο μέλλον με τους περιορισμούς στις εξαγωγές».

«Οι ρωσικές μεταποιητικές εταιρίες θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους, επιμελητεία, ή να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων προηγούμενων γενιών», είπε η Ναμπιούλινα, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγείς θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις σε επίπεδο επιμελητείας και «όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο», όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε.

Καμία δημοσίευση για προβολή