Καταρρέει η τουρκική λίρα – Νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας. Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν

Ερντογάν λίρα

Χωρίς τέλος η κατάρρευση της τουρκικής λίρας μετά την υποβάθμιση των τραπεζών της Τουρκίας από την Moody’s.

Η τουρκική λίρα σπάει και σήμερα, το ένα μετά το άλλο, τα ιστορικά αρνητικά ρεκόρ χωρίς να μπορούν να την συγκρατήσουν ούτε οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε ραγδαία ξεπερνώντας και τις 7,55 ανά δολάριο. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη με νέες μαζικές αγορές του τουρκικού νομίσματος, το κύμα πωλήσεων όμως όχι απλώς δεν ανακόπηκε αλλά εντάθηκε.

Μετά το μεσημέρι η λίρα είχε φθάσει να καταγράφει απώλειες 0,63% και η ισοτιμία της βρισκόταν στις 7,5494 λίρες ανά δολάριο –το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Οι συνολικές απώλειες για το τουρκικό νόμισμα από τις αρχές του έτους έχουν φθάσει στο 26%.

Εξίσου έντονες είναι οι πιέσεις που δέχεται η λίρα και έναντι του ευρώ, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει σήμερα το 0,70% της αξίας του, υποχωρώντας στις 8,9253 λίρες ανά ευρώ. Από την αρχή του έτους, η συνολική πτώση της λίρας έναντι του ευρώ φθάνει στο 33%.

Η κατάρρευση του νομίσματος, που πυροδοτήθηκε από «ανορθόδοξη» πολιτική Ερντογάν, εντάθηκε μετά και την προαναγγελία της Fed για διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο εύρος 0% – 0,25% έως τουλάχιστον το 2023. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή