Κινητικότητα στο Κυπριακό, ενόψει κρίσιμων γεωστρατηγικών και ενεργειακών διευθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Μ. Ακιντζί και Ν. Αναστασιάδης σε συνάντησή τους στις αρχές Αυγούστου.

Κινητικότητα στο Κυπριακό, ενόψει κρίσιμων γεωστρατηγικών και ενεργειακών διευθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να πραγματοποιήσει ταχεία περιοδεία σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις, αλλά και τη δυνατότητα ταχείας επανέναρξης των συνομιλιών.

Στα τέλη του μηνός η κ. Λουτ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ στις αρχές του Σεπτεμβρίου ενδέχεται να περιοδεύσει σε Αθήνα, Αγκυρα και Λονδίνο. Σκοπός είναι να έχουν γίνει οι αρχικές επαφές προτού οι εμπλεκόμενοι ηγέτες βρεθούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να γίνουν αρκετές συναντήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” (ρεπορτάζ Βασίλης Νέδος) σκοπός είναι η διεξαγωγή μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στα πρότυπα του Κραν-Μοντανά, αλλά και, ενδιαμέσως, η αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία έχει ήδη δημιουργήσει εξαιρετικά δυσμενή, για την Κυπριακή Δημοκρατία, τετελεσμένα.

Στον τουρκικό, ελεγχόμενο  Τύπο, τις τελευταίες ημέρες έχει κυκλοφορήσει σειρά σεναρίων για την Κύπρο. Σε ένα από αυτά η Αγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο άνοιγμα της Αμμοχώστου και ένταξη της πόλης υπό το ψευδοκράτος, ενώ σε άλλο τονίζεται η ανάγκη να μην προχωρήσουν οι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο γεωτρήσεις της Total στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια περί Αμμοχώστου είχαν διακινηθεί ήδη μετά το «ναυάγιο» του Κραν-Μοντανά και αποτελούν έναν από τους πλέον προσφιλείς τρόπους πίεσης από την τουρκική πλευρά.

Γύρω από την Κύπρο, η εμφατική παρουσία του τουρκικού στόλου όλες τις προηγούμενες ημέρες αφήνει λίγα περιθώρια ερμηνειών για τις απόψεις της Αγκυρας. Επιπλέον, τα βήματα ακραίας στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού, με κύριο μοχλό τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, προξενούν ερωτήματα περί του αν στην Αγκυρα υπάρχει ουσιαστική προθυμία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας ή αν απλά επιχειρείται η μετάθεσή τους μετά τις αποκαλούμενες «εκλογές» στο ψευδοκράτος, τον Μάρτιο του 2020.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή