Ο Αλέξης Τσίπρας, επετέθη με σφοδρότητα στο ΣΕΒ και έπαιξε το παιχνίδι “Βόρειοι και Νότιοι”

 

Με διπλό στόχο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη προς τους Βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας.

Κολάκευσε την ¨συμπρωτεύουσα” και επίσης την αντίληψή ότι οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας “γνωρίζουν” και αντιλαμβάνονται την υψηλή πολιτική της Κυβέρνησης στο Σκοπιανό.

Επαιξε στο επικίνδυνο δίπολο Βορράς-Νότος και στο επιχειρείν, εξαπολύοντας μια άκομψη (λόγω συνάφειας του ακροατηρίου) επίθεση εναντίον του ΣΕΒ, από το βήμα του ΣΒΒΕ.

(Ήδη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας απάντησε με την ίδια σφοδρότητα στον πρωθυπουργό – Διαβάστε εδώ)

Από “συμπρωτεύουσα”, “πρωτεύουσα”

«Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό, όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια».

Με αυτή την κολακευτική αποστροφή ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποσπάσει την αποδοχή του επιχειρηματικού κόσμου της Μακεδονίας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Οι Βόρειοι και οι Νότιοι

Αλλά ο πρωθυπουργός διέπραξε και ένα ατόπημα. Επιχείρησε να αξιοποιήσει την παραδοσιακή αίσθηση των Θεσσαλονικαίων για το “κράτος των Αθηνών” και τις ενδοεπιχειρηματικές συνδικαλιστικές αντιπαλότητες της βιομηχανίας για να εξαπολύσει από τη Θεσσαλονίκη επίθεση από την έδρα των βιομηχάνων του Βορρά εναντίον του ΣΕΒ, τον οποίο λίγο – πολύ τον χαρακτήρισε και ανύπαρκτο.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσετην ηγεσία του ΣΕΒ να μην εκτίθεται”,ασκώντας κριτική στη στάση της, την οποία αντιδιαστέλλει με την στάση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Ο ΣΕΒ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είπε παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά των επιχειρηματικών συνδέσμων. Είναι βέβαιο ότι τα κίνητρά της πάρα πολλές φορές είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε.

Σφοδρή επίθεση 

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο ΣΕΒ, σχολίασε ότι «αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεσή του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας».

Σχολίασε επίσης ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι «ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μια ακόμη περικοπή συντάξεων». «Σπεύδοντας μάλιστα τούτη τη φορά», πρόσθεσε, «να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα στη Γερουσία της Βουλής και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Τόνισε ότι επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά το έκανε, όπως θύμισε, και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, «θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να μην εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση».

“Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει”

[more]

Μιλώντας για την οικονομία, υποστήριξε ότι «η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο έχει αλλάξει εντυπωσιακά»«Πρώτιστη προτεραιότητα για όλες τις παραγωγικές δυνάμεις είναι να ενώσουμε προσπάθειες ώστε να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της», σημείωσε και απηύθυνε κάλεσμα στους φορείς και στις παραγωγικές δυνάμεις σε συστράτευση για το σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Ήδη, για το 2019 δημοσιονομικός χώρος , 860 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από αυτά να δώσει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις περίπου 750 εκατ. ευρώ, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε ότι όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο περισσότερο θα δίνεται η δυνατότητα να προχωράμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

“Θετικό momentum”

Για θετικό momentum μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «μετά τον Αύγουστο η χώρα μας περνά σε μια πραγματικά νέα εποχή». «Η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, και στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ανέφερε σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τη δημιουργία διακριτού υπουργείου για τη βιομηχανία, ότι «την εξετάζουμε με προσοχή, καθώς και δική μας επιδίωξη, είναι η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή