Κρίση στην Ουκρανία: «Έσκασαν» και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στο στόχαστρο βουλευτές και επιχειρήσεις

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την Τρίτη ομόφωνα να επιβάλουν ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσαν ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορελ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, πρόκειται για κυρώσεις τόσο κατά προσώπων όσο και κατά του ρωσικού κράτους.

Ως προς τα πρόσωπα αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμα που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που οφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ως προς το ρωσικό κρατος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητες του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Ποιοι πλήττονται

Συγκεκριμένα, κυρώσεις επιβάλλονται σε 351 μέλης της Ρωσικής Δούμας, 27 άτομα και «οντότητες» από το χώρο των επιχειρήσεων, των Ενόπλων Δυνάμεων της πολιτικής και των ΜΜΕ που απειλούν την κυριαρχία της Ουκρανίας, στις εμπορικές/οικονομικές σχέσεις των δύο αποσχισθεισών «δημοκρατιών» με την ΕΕ και στην πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς για τις σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας, κατέκρινε έντονα τον Ρώσο πρόεδρο για τα όσα πράττει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τιμά πλέον τις υπογραφές της Ρωσίας.

Και η Νορβηγία συμμετέχει στις κυρώσεις

Στις επικείμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, θα συμμετάσχει και η Νορβηγία, αν και δεν είναι μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ. Η σκανδιναβική χώρα επιβεβαίωσε επίσης τη διεξαγωγή στο έδαφός της τον Μάρτιο μεγάλων διετών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας φέτος. «Η κατάσταση στην Ουκρανία (…) βρίσκεται σε ένα επίπεδο που είναι δραματικό», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε. «Χθες ήταν ένα σημείο καμπής», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα, να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή