Μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη και πάλι το Λονδίνο με κεφαλαιοποίηση 2,89 τρισ. Δολάρια

Στο Γαλλικό χρηματιστήριο, οι γιγαντιαίες εταιρείες LVMH, L' Oreal, Hermes International και Kering, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηριακού δείκτη CAC40 απώλεσαν 270 δισ. Δολάρια ΗΠΑ σε κεφαλαιοποίηση από τον περασμένο Απρίλιο.

Χρηματιστήριο Λονδίνου

Ως το μεγαλύτερο χρηματιστήριο αξιών της Ευρώπης αναδείχθηκε εκ νέου το Χρηματιστήριο του Λονδίνου υποσκελίζοντας στη δεύτερη θέση τη Γαλλική κεφαλαιαγορά, καθώς εν μέσω της διεθνούς αβεβαιότητας λόγω της Μεσανατολικής κρίσης, η αξία των μετοχών του (πρωτογενείς εισαγωγές εκτός ETF και ADR) αυξήθηκε σε 2.888,4 δισ. Δολάρια ΗΠΑ, οριακά μεγαλύτερη των 2.887,5 δισ. Δολαρίων για το Χρηματιστήριο των Παρισίων.

Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το Λονδίνο, επί σειρά ετών η μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά της Ευρώπης, έχασε τον Νοέμβριο του 2022 τον πολυπόθητο τίτλο του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Γηραιάς Ηπείρου, ως αποτέλεσμα διαφοροποίησης των διεθνών επενδυτικών ροών μετά την επικράτηση του Brexit στο αντίστοιχο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016.

“Χείρα βοηθείας” στην ανάδειξη εκ νέου του Βρετανικού χρηματιστηρίου στην κορυφή της Ευρώπης έδωσαν οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς στην κεφαλαιαγορά του Λονδίνου υπάρχει πληθώρα γιγαντιαίων επιχειρήσεων εμπορευματικών αγαθών, περιλαμβανομένου “μαύρου χρυσού” (π.χ. BP και Shell).

Στον αντίποδα, το χρηματιστήριο των Παρισίων καταγράφει απώλειες κεφαλαιοποίησης μεταξύ άλλων λόγω της αποθέρμανσης της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, που πιέζει πτωτικά τις τιμές των μετοχών Γαλλικών πολυεθνικών εταιρειών με είδη πολυτελείας και προσωπικής φροντίδας, όπως οι LVMH, L’ Oreal, Hermes International και Kering, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο της κεφαλαιοποίησης του βασικού Γαλλικού χρηματιστηριακού δείκτη CAC40. Μόνον οι τέσσερις αυτές εταιρείες, έχουν χάσει 270 δισ. Δολάρια ΗΠΑ σε κεφαλαιοποίηση από τον περασμένο Απρίλιο.

Η επιτυχία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, μεταξύ άλλων λόγω φυγής Βρετανικών εταιρειών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σε κάθε περίπτωση, η ανάσχεση της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Τραπέζης Αγγλίας (BoE, κεντρική τράπεζα της Βρετανικής λίρας) τον περασμένο μήνα μετά από 14 διαδοχικές αυξήσεις τους, επιτρέπει αισιοδοξία για επιστροφή περισσοτέρων επενδυτών στη Βρετανική κεφαλαιαγορά, αν και η εξέλιξη αποδυναμώνει την ισοτιμία της στερλίνας στη διεθνή αγορά συναλλάγματος.

Καμία δημοσίευση για προβολή