Μέση Ανατολή: Πρώτες διπλωματικές παρενέργειες της κρίσης: η Σαουδική Αραβία κάνει βήματα πίσω στην προσέγγιση με το Ισραήλ

Σαουδική Αραβία

Οι φόβοι πολλών αναλυτών, ότι η νέα κρίση στο παλαιστινιακό θα προκαλέσει μείζονες διπλωματικές παρενέργειες συνολικά στην πολυτάραχη περιοχή της Μέσης Ανατολής, φαίνεται ότι πλέον αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά και ειδικά σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία.

Συνομιλίες Ριάντ-Τεχεράνης

Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται να «παγώνει» τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών στο Ριάντ, γεγονός που σημαίνει ότι επανεξετάζονται οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Η σύγκρουση έχει επίσης ωθήσει το βασίλειο να συνεργαστεί με το Ιράν. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δέχθηκε το πρώτο του τηλεφώνημα από τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι καθώς το Ριάντ προσπαθεί να αποτρέψει μια ευρύτερη έκρηξη βίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Το αμυντικό σύμφωνο

Οι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις συνομιλίες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για την εξομάλυνση με το Ισραήλ, κάτι που ήταν ένα βασικό βήμα για το βασίλειο ώστε να εξασφαλίσει αυτό που το Ριάντ θεωρεί ως το πραγματικό έπαθλο, δηλαδή ένα αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ ως αντάλλαγμα. Η Σαουδική Αραβία, πατρίδα των δύο ιερότερων τοποθεσιών του Ισλάμ, μέχρι την πρόσφατη σύγκρουση δήλωνε ότι δεν θα επέτρεπε να εκτροχιαστεί η επιδίωξη ενός – αρκετά μαξιμαλιστικού και φιλόδοξου από την πλευρλά του Ριάντ – αμυντικού συμφώνου των ΗΠΑ ακόμη κι αν το Ισραήλ δεν πρόσφερε σημαντικές παραχωρήσεις στους Παλαιστίνιους στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν κράτος.

Φρένο στις συνομιλίες

Αλλά μια προσέγγιση του Ισραήλ που παραγκωνίζει τους Παλαιστίνιους είναι πιθανόν να εξοργίσει τους Άραβες στην περιοχή, καθώς τα αραβικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες Παλαιστινίων που σκοτώνονται σε ισραηλινά αντίποινα. Μια από τις πηγές είπε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν προς το παρόν και το ζήτημα των ισραηλινών παραχωρήσεων για τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα όταν ξαναρχίσουν οι συζητήσεις – ένα σχόλιο που δείχνει ότι το Ριάντ δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα. Σημειώνεται, πάντως, ότι η Σαουδική Αραβία φαινόταν πριν τα τελευταία γεγονότα έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ.

Ταμπού

Η τρέχουσα στάση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον προκειμένου να εμβαθύνει την ενσωμάτωση του Ισραήλ σε μια περιοχή όπου η παλαιστινιακή υπόθεση παραμένει μια σημαντική αραβική ανησυχία. «Η εξομάλυνση θεωρούνταν ήδη ταμπού (σ.σ. στον αραβικό κόσμο)… αυτός ο πόλεμος απλώς το ενισχύει», δήλωσε ο Σαουδάραβας αναλυτής Αζίζ Αλγκασιάν. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου αυτή την εβδομάδα ότι η προσπάθεια εξομάλυνσης «δεν βρίσκεται στην αναμονή», αλλά είπε ότι όλες οι πλευρές εστιάζουν σε άμεσες προκλήσεις, φράση που ουσιαστικά επιβεβαιώνει το πάγωμα της διαδικασίας προσέγγισης.

Όχι του Ριάντ στην Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ουάσιγκτον πίεσε το Ριάντ να καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η περιφερειακή σύγκρουση ώθησε επίσης τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και τον Πρόεδρο του Ιράν να μιλήσουν για πρώτη φορά μετά από μια πρωτοβουλία με τη μεσολάβηση της Κίνας που ώθησε τους δύο αντιπάλους του Κόλπου να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τον Απρίλιο. Σε δήλωση της η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι ο διάδοχος είπε στον Ραΐσι «το βασίλειο καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να συνεργαστεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση».

«Η κλήση ήταν καλή και πολλά υποσχόμενη»

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η κλήση, που έκανε ο Ραΐσι προς τον διάδοχο του θρόνου των Σαούντ, είχε ως στόχο να στηρίξει «την Παλαιστίνη και να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή». «Η κλήση ήταν καλή και πολλά υποσχόμενη», είπε ο αξιωματούχος. Ένας δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η κλήση διήρκεσε 45 λεπτά και είχε την ευλογία του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απλώς ανέφερε ότι ο διάδοχος δήλωσε την «αντίθεση του βασιλείου σε κάθε μορφή στόχευσης αμάχων και απώλεια αθώων ζωών» και εξέφρασε την «αταλάντευτη στάση του Ριάντ να υπερασπιστεί την παλαιστινιακή υπόθεση».

Μέγα μπλέξιμο για τις ΗΠΑ

Το χειρότερο για την Ουάσινγκτον από αυτές τις εξελίξεις είναι ότι πλέον φαίνεται πως εκτροχιάζεται για το ορατό μέλλον ο στόχος της για σταδιακή απαγκίστρωσή της από την περιοχή -απαγκίστρωση που θα επιτυγχανόταν με τις συμφωνίες για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο και τη σταδιακή απομόνωση του Ιράν. Τώρα πλέον, με την Χεζμπολάχ, «βραχίονα» της Τεχεράνης στο Λίβανο να δηλώνει έτοιμη να εμπλακεί στη σύρραξη, αλλά και τον αραβικό κόσμο να μην θέλει να χρεωθεί ελλειπή στήριξη στους Παλαιστινίους, τα πράγματα καθιστούν την ιδέα της απόσυρσης, απλώς αδύνατη.

Καμία δημοσίευση για προβολή