Μήνυμα Λαγκάρντ στις αγορές: Θα περιμένουμε επιπλέον στοιχεία για τον πληθωρισμό, πριν μειώσουμε τα επιτόκια

Κριστίν Λαγκάρντ:ΕΚΤ

Το σκεπτικό της απόφασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ να διατηρήσει για μια ακόμα συνεδρίαση αμετάβλητα τα επιτόκια εξήγησε η πρόεδρος της ευρω-τράπεζας στην καθιερώμενη συνέντευξη τύπου, μετά τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική. Όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, υπήρχαν κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ένιωθαν ότι έχει φτάσει η ώρα για μείωση των επιτοκίων, ωστόσο η πλειοψηφία θέλει να περιμένει για περισσότερα στοιχεία προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πώς ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%.

Αναμονή ως τον Ιούνιο

Αν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτική“, ανέφερε η Λαγκάρντ.

Τον Ιούνιο θα έχουμε καινούργια στοιχεία και νέες προβλέψεις“, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. “Τότε θα μπορούμε να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά για να δούμε αν επιβεβαιώνουν την ελπίδα μας ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας“. Η  Λαγκάρντ επισήμανε παράλληλα ότι “λίγα” μέλη του Δ.Σ. “είχαν επαρκή εμπιστοσύνη” με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “η πλειοψηφία ήθελε να περιμένει για περισσότερα στοιχεία“.

“Δεν θα δεσμευτούμε”

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πάντως ότι η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. “Τα εισερχόμενα στοιχεία θα συνεχίσουν να μας οδηγούν και θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις συνεδριάσεις μας“, ανέφερε η Λαγκάρντ και υπογράμμισε (σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές που γίνονται… antsy) ότι “δεν θα δεσμευτούμε για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Δεν μπορώ να δεσμευτώ μέχρι να έχουμε όλα τα στοιχεία, μέχρι να αναλύσουμε όλα τα στοιχεία“.

Την ίδια στιγμή αναγνώρισε ότι τα επιτόκια είναι σε επίπεδα που συμβάλουν σημαντικά στην αποπληθωριστική διαδικασία, ενώ η οικονομία παρέμεινε αδύναμη το α’ τρίμηνο. Η Λαγκάρντ προειδοποίησε πάντως ότι οι εγχώριες πιέσεις είναι ισχυρές και συντηρούν τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες σε υψηλά επίπεδα, καθώς παρέμεινε υψηλός τον Μάρτιο στο 4%, την ίδια στιγμή που ο γενικός δείκτης επιβράδυνε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στο 2,7% από 3,9%. Στα αγαθά ο πληθωρισμός υποχώρησε ξανά τον Μάρτιο, στο 1,1% από 1,6% τον Φεβρουάριο, ενώ στην ενέργεια διαμορφώθηκε στο -1,8% από -3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή