Morgan Stanley: Σε φάση ανάκαμψης οι ελληνικές τράπεζες, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου. Οι κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό

Morgan Stanley

Σε φάση ανάκαμψης παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, μετά από σχετικές συζητήσεις που είχε με τις διοικήσεις σε πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε.

Η επενδυτική ζήτηση για δάνεια παραμένει ισχυρή από τις αρχές του έτους, χωρίς ορατά σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού προς το παρόν, σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει οι διοικήσεις των τραπεζών.

Ενώ υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης των επενδύσεων, αυτό θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από υψηλότερα δάνεια κεφαλαίου κίνησης και τη στροφή μακριά από τα εταιρικά ομόλογα και προς τα τραπεζικά δάνεια, σύμφωνα με διοικήσεις, όπως προσθέτει.

Η τράπεζα σημειώνει ότι είναι ακόμη νωρίς και ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα μειώθηκε από τις 114 μονάδες τον Φεβρουάριο σε 113,2 μονάδες τον Μάρτιο, με το κλίμα στην βιομηχανία και τις κατασκευές να βελτιώνεται, ενώ στο λιανικό εμπόριο, το εμπόριο και τις υπηρεσίες να επιδεινώνεται.

Οι κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό 

Η ποιότητα του ενεργητικού θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω του υψηλού πληθωρισμού, τη στιγμή που η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο τον Μάρτιο από τον Νοέμβριο του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley μειώνει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το διάστημα 2022-2024 κατά 4%-11% σε μέσο όρο, ώστε να αντικατοπτρίσει την πιο αργή αύξηση των δανείων και το υψηλότερο κόστος κινδύνου (CοR).

Παράλληλα προχωρά σε αλλαγές σε κάποιες από τις συστάσεις της. Έτσι, δίνει σύσταση equalweight για την Alpha Bank με τιμή στόχο το 1,4 ευρώ από 1,6 ευρώ πριν και βλέπει περιθώριο ανόδου 26% στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει πλέον σύσταση underweight από equalweight πριν με τιμή στόχο το 1,6 ευρώ από 1,7 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 17% και για την Eurobank δίνει σύσταση overweight διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή-στον στο 1,2 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 8%.

Οι τρεις αντιστάσεις για την ελληνική ανάπτυξη 

Όπως σημειώνει, η σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας δημιουργεί αντίθετους ανέμους για την Ελλάδα μέσω:

1) του άμεσου εμπορικού σοκ,

2) του υψηλότερου πληθωρισμού από το κόστος ενέργειας και τροφίμων και

3) των δευτερογενών επιπτώσεων μέσω των δεσμών της εφοδιαστικής αλυσίδας και της μετάδοσης στις οικονομίες της ΕΕ.

Αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι είναι πιθανό να επηρεάσουν:

α) την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα εταιρικά περιθώρια κέρδους και επηρεάζουν τη ζήτηση δανείων μέσω χαμηλότερων τάσεων κατανάλωσης των νοικοκυριών και κινδύνου καθυστερήσεων στις επενδυτικές αποφάσεις και

β) την ποιότητα του ενεργητικού εάν υπάρξει επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ. Πάντως εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 4,6%.

Η μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας 

Η Morgan Stanley πάντως επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι λιγότερο άμεσα εκτεθειμένες στη Ρωσία/Ουκρανία, με τους κινδύνους για τον κλάδο να αφορούν μία επιβράδυνση στην Ευρώπη.

Αποκλείοντας μια σημαντική επιβράδυνση στο μακροοικονομικό τοπίο, η M.S πιστεύει ότι η μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί από χαμηλή βάση, υποστηριζόμενη από τα κεφάλαια της ΕΕ και τις υποεπενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Ενώ ο υψηλός πληθωρισμός παρουσιάζει κινδύνους για την ποιότητα του ενεργητικού, σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν κύκλο απομόχλευσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Έτσι, η M.S. μειώνει την εκτίμησή της για την αύξηση των δανείων για να αντικατοπτρίσει το πιο αργό μακροοικονομικό περιβάλλον σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή