Νευρική κρίση στην Αγκυρα για την προσέγγιση Γαλλίας-Αιγύπτου: Η «σφήνα» Μακρόν στην Λιβύη, το επεισόδιο στην άσκηση Μέδουσα, τα οργισμένα τηλεφωνήματα Ερντογάν

Γαλλίας Αιγύπτου

Η επίσημη επίσκεψη αλ Σίσι στο Παρίσι και η συνάντησή με τον Εμμανουέλ Μακρόν ήταν η «σφραγίδα» μιας προσέγγισης με στρατηγικά χαρακτηριστικά μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου και με δυναμική διαμόρφωσης νέων γεωπολιτικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου .

Πρόκειται για μια προσέγγιση που θίγει άμεσα τους σχεδιασμούς Ερντογάν, απειλεί με αλλαγή statis quo στην Λιβύη, ευνοεί εμμέσως και την Ελλάδα και, ως εκ τούτων προκαλεί νευρική κρίση στην Αγκυρα.

Το ανάχωμα στο Ισλάμ και η Λιβύη

Δεν είναι τυχαίο ότι στην χθεσινή συνάντηση του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι στο μέγαρο των Ιλισίων, ο Εμμανουέλ Μακρόν έθεσε στην άκρη τις διαφωνίες με το Κάιρο για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε πως δεν θα τα συνδέσει με τις πωλήσεις γαλλικών όπλων προς την Αίγυπτο και πρόβαλε τα όσα ενώνουν όσα ενώνουν τις δύο πλευρές:

‘Ητοι, το γεγονός ότι η Γαλλία αναγνωρίζει την Αίγυπτο ως ανάχωμα ενάντια στους Ισλαμιστές μαχητές στη χερσόνησο του Σινά, καθώς και το ότι Παρίσι και Κάιρο βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο στην Λιβύη, στηρίζοντας τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ απέναντι στην κυβέρνηση της Τρίπολης και τον Φαγέζ αλ-Σάρατζ, πίσω από τους οποίους βρίσκεται η Τουρκία.

Δείτε ακόμη: Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν στην Ε.Ε – Δεν υπάρχει ουσιώδης διαφοροποίηση στη στάση του, εκτιμούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ. Θέμα casus belli έθεσε ο Δένδιας

Πριν από την συνάντηση στα Ιλίσια η Γαλλία είχε υποδεχθεί επιδεικτικά τον Φατάχ αλ Σίσι με παρέλαση ιππικού στο Παρίσι.

Η Γαλλία εξοπλίζει την Αίγυπτο

Οι εικόνες και τα μηνύματα αυτά εξοργίσουν την Αγκυρα για τρεις λόγους:

Ο ένας είναι ότι η Γαλλία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή οπλικών συστημάτων της Αιγύπτου. Το 17,6% των γαλλικών εξαγωγών προς τη συγκεκριμένη χώρα το 2019 αφορούσε αεροσκάφη, ελικόπτερα, δορυφόρους και άλλα προϊόντα με άμεση στρατιωτική χρήση,  ενώ το Παρίσι έχει προμηθεύσει στην Αίγυπτο τόσο τα δύο ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της όσο και με σημαντικό αριθμό μαχητικών Rafale.

Οι συμμαχίες με την Ελλάδα

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας Γαλλίας και Αιγύπτου έρχεται την ώρα που οι δύο χώρες ενισχύουν παράλληλα και σημαντικά τους δεσμούς τους και με την Ελλάδα.

Ο τρίτος λόγος είναι οι ηχηρές ενδείξεις του τελευταίου διαστήματος για ενίσχυση της γαλλικής επιρροής στην Λιβύη, ακόμη και στις πλευρές με τις οποίες διατηρεί προνομιακές σχέσεις η Αγκυρα. Εκεί ο Ερντογάν, με βάση τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θεωρεί πως Αίγυπτος και Γαλλία επιχειρούν να παρέμβουν και να δρομολογήσουν κυβέρνηση δικής τους πολιτικής επιρροής στην Λιβύη.

Τα οργισμένα τηλεφωνήματα Ερντογάν

Η οργή στην Αγκυρα κορυφώθηκε μετά τις τελευταίες επισκέψεις του υπουργού Εσωτερικών της Λιβύης στη Γαλλία και την Αίγυπτο , όπως και το ταξίδι του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης, Μισρί, στο Κάιρο.

Τα τουρκικά media έγραψαν ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στους δύο λίβυους αξιωματούχους, όπως και στον υπουργό Αμυνας της Λιβύης, και τους ζήτησε οργισμένα να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Πηγές κοντά στον Ερντογάν, μάλιστα, φέρεται να δήλωσαν πως η Γαλλία και η Αίγυπτος επιχειρούν να αποκλείσουν την Τουρκία, και προσπαθούν να ορίσουν πρόεδρο της Λιβύης την Ακίλα Σαλίχ.

Το επεισόδιο με τουρκική φρεγάτα στην “Μέδουσα”

Ο τουρκικός εκνευρισμός, όπως επισημαίνουν, διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ τουρκικού και αιγυπτιακού πλοίου την τελευταία ημέρα της άσκησης «Μέδουσα», στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis πλησίασε υπερβολικά τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας όπου διεξήχθη η άσκηση, με τη συμμετοχή επίσης της Γαλλίας, της Κύπρου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η προσέγγιση της φρεγάτας Kemal Reis, που το καλοκαίρι είχε συγκρουστεί  με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», προκάλεσε την άμεση αντίδραση των αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων.

Μια αιγυπτιακή φρεγάτα κινήθηκε προς το μέρος της τουρκικής, με τον διοικητή της να απαιτεί από το Kemal Reis να απομακρυνθεί από την περιοχή καθώς ήταν δεσμευμένη για την άσκηση.

Διαβάστε επίσης

Καμία δημοσίευση για προβολή