Ο εφιάλτης της πανδημίας ξανά πάνω από την Ευρώπη – Ο κορονοϊός σαρώνει τα Βαλκάνια – Η επιδημιολογική σύγκριση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες

Ο εφιάλτης της πανδημίας ξανά πάνω από την Ευρώπη

Περίπου έναν χρόνο μετά τα σκληρά lockdown αλλά και μετά την κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου για τον κορονοϊό, ο εφιάλτης της πανδημίας επιστρέφει στην Ευρώπη και ο κορονοϊός σαρώνει ετα Βαλκάνια.

Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, ειδικά στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη, έχει ανοίξει ξανά  τη συζήτηση για το εάν πρέπει να εφαρμοστούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα  πριν από την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και για το πως θα πειστούν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν.

Η Ευρώπη εμφάνισε αύξηση 6% στα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, με σχεδόν 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 12% την ίδια περίοδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους στην Ευρώπη μέχρι τον Φεβρουάριο. «Είμαστε και πάλι στο επίκεντρο», δήλωσε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε. «Ο σημερινός ρυθμός της μετάδοσης στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι πολύ ανησυχητικός», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως τα νέα κρούσματα πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Εκρηξη κρουσμάτων στην Γερμανία

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατέγραψε χθες 33949 νέες μολύνσεις, εμφανίζοντας και την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας.

Τα κρούσματα στη Ρωσία και την Ουκρανία εκτινάσσονται επίσης στα ύψη.

Οι καθημερινές νέες μολύνσεις στην Αυστρία αυξήθηκαν σε βαθμό που έφτασαν το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο, καθιστώντας το lockdown για τους μη εμβολιασμένους όλο και πιο πιθανό. Ο δήμος της Βιέννης ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 την είσοδο σε καφετέριες, εστιατόρια και εκδηλώσεις με περισσότερα από 25 άτομα, μέτρα που είναι πιθανό να εισαχθούν σε όλη την Αυστρία εφόσον αυξηθούν περαιτέρω οι μολύνσεις.

Περίπου το 64% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορονοϊού. Αυτό αντιστοιχεί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι επίσης από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη. Πολλοί Αυστριακοί είναι δύσπιστοι σχετικά με τα εμβόλια, μια άποψη που ενθαρρύνεται από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο. Τα νέα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν χθες σε 8.594, καταγράφοντας αύξηση 32% συγκριτικά με την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα στην Αγγλία, η διασπορά του Sars-Cov2 έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ του περσινού Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Imperial College London, κάτι που εν πολλοίς αποδίδεται στη μεγάλη διασπορά ανάμεσα στα παιδιά και στην αύξηση των κρουσμάτων στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Ρεκόρ μολύνσεων στην ανατολική Ευρώπη

Η Σλοβακία κατέγραψε 6.713 νέα κρούσματα, αριθμός επίσης ρεκόρ, ενώ τα ημερήσια νέα κρούσματα στην Ουγγαρία υπερδιπλασιάστηκαν συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα σε 6.268.

Η Πολωνία, η μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Ευρώπης, κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 15.515 κρούσματα, το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο.

Η Κροατία και η Σλοβενία ανέφεραν επίσης, σήμερα, ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων.

Η τραγωδία της Ρουμανίας

Στη Ρουμανία η κατάσταση είναι δραματική το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν με ασθενείς μέσα στα αυτοκίνητά τους με τους αναπνευστήρες. Στη χώρα των περίπου 19 εκατομμυρίων έχει εμβολιαστεί μόλις το 37% του ενήλικου πληθυσμού, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία. Την περασμένη Τρίτη στη χώρα καταγράφηκε μαύρο ρεκόρ με 591 θανάτους σε ένα 24ωρο.

Ήδη βαριά ασθενείς απ’ τη Ρουμανία έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στην Αυστρία καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική.

Η υγειονομική καταστροφή ανάγκασε τις αρχές της χώρας να επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς. Πλέον το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι απαραίτητο για πολλές δραστηριότητες όπως η είσοδος σε γυμναστήρια, στους κινηματογράφους και τα εμπορικά κέντρα. Επιπλέον, ισχύει καθολική νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορία μετά τις 10 το βράδυ. Από την αρχή της πανδημίας η Ρουμανία μετρά πάνω από 1,6 εκατ. κρούσματα και περίπου 49.000 θανάτους.

Οι αρχές της Λετονίας κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες εξαιτίας της αναζωπύρωσης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, που βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ, την ώρα που το επίπεδο του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της COVID-19 παραμένει ανάμεσα στα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο “κόκκινος” χάρτης του ECDC

Την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην ανατολική Ευρώπη, στις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, καταγράφει και ο νέος εβδομαδιαίος χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα παραμένει για ακόμα μια εβδομάδα στην κόκκινη κατηγορία (από 200 σε 499 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο δεκαπενθήμερο), με εξαίρεση κάποια νησιά. Με βαθύ κόκκινο είναι χρωματισμένη η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 500 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους ή ότι το ποσοστό θετικότητας ξεπερνά το 4%.

Στο βαθύ κόκκινο παραμένουν για ακόμα μια εβδομάδα οι χώρες της Βαλτικής, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται πλέον μεγάλο μέρος της Τσεχίας, η Σλοβακία, η Αυστρία και περιοχές της Ουγγαρίας, καθώς και ολόκληρη η Ιρλανδία.

Με βαθύ κόκκινο είναι χρωματισμένο και το Βέλγιο, αρκετές περιοχές στην Ολλανδία και δύο περιοχές στην Ανατολική Γερμανία. Η Γαλλία και η Πορτογαλία παραμένουν πορτοκαλί, όπως και η Ιταλία με λίγες περιοχές πράσινου. Η Νορβηγία και η Σουηδία, μέσα σε μία εβδομάδα, πέρασαν από το κίτρινο στο κόκκινο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ισπανία.

Καμία δημοσίευση για προβολή