Ο πρόεδρος της ευρωβουλής Ταγιάνι αφού έπλεξε το εγκώμιο του Μουσολίνι μετά...ζήτησε συγγνώμη

Σάλο προκάλεσε στο ευρωκοινοβούλιο το σχόλιο του προέδρου της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι ότι ο Μουσολίνι έκανε «θετικά πράγματα» για την Ιταλία.

Η αντίδραση των ευρωβουλευτών ήταν άμεση, καλώντας τον ή να παραιτηθεί ή να ζητήσει συγνώμη.  Τελικά ο Ταγιάνι επέλεξε το δεύτερο.

«Δεδομένου ότι είμαι πεπεισμένος αντιφασίστας ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι πιθανόν αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τα λόγια μου, που δεν αποσκοπούσαν επ’ ουδενί να δικαιολογήσουν ένα αντιδημοκρατικό και ολοκληρωτικό καθεστώς», είπε ο δεξιός πρόεδρος της Ευρωβουλής, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Republica.

Ο Ταγιάνι είχε πει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή “La Zanzara” (Το Κουνούπι) «Ο Μουσολίνι; Μέχρι που κήρυξε τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο ακολουθώντας τον Χίτλερ, μέχρι που προώθησε ρατσιστικούς νόμους [εναντίον των Εβραίων], εκτός από το δραματικό γεγονός με τον [Τζιάκομο] Ματεότι [έναν αντιφρονούντα που σκοτώθηκε από το καθεστώς], έκανε θετικά πράγματα για την υλοποίηση υποδομών στη χώρα μας.

Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Δεν είμαι φασίστας. Δεν ήμουν ποτέ φασίστας και δεν συμμερίζομαι τις πολιτικές του απόψεις, όμως πρέπει να είμαστε τίμιοι, έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια… ξαναέφτιαξε τόσα μέρη της Ιταλίας μας».

Περισσότερα σε λέξεις

Τα «λάθος πράγματα είναι πολύ σοβαρά: ο Ματεότι, οι ρατσιστικοί νόμοι, ο πόλεμος. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», είπε ακόμη.

«Τέτοιες δηλώσεις είναι ανάξιες του προέδρου του πρώτου διεθνούς κοινοβουλίου της ιστορίας της ανθρωπότητας, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε ποτέ στην Ευρώπη φασιστικά καθεστώτα», δήλωσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων.

«Ζητώ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, διαφορετικά οφείλει να αποχωρήσει ο ίδιος», συνέχισε καταχειροκροτούμενος από πολυάριθμους βουλευτές, κυρίως στην αριστερή πλευρά του ημικύκλιου.

Η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η Γερμανίδα Γκαμπριέλε Τσίμερ, ζήτησε επίσης «την αποχώρηση του προέδρου», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «αφόρητες».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ALDE), ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ, κάλεσε τον Αντόνιο Ταγιάνι να «ζητήσει συγγνώμη». «Πρέπει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να σεβαστεί το γεγονός ότι οφείλει να μην αρχίσει αμέσως την ιταλική (προεκλογική) εκστρατεία του, αυτό είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αντίθετα ο Ισπανός Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς της δεξιάς πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην οποία ανήκει ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπερασπίσθηκε τον Ιταλό, διαβεβαιώνοντας πως «ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι ένας δημοκράτης (…) και συμμερίζεται, όπως το έχει δηλώσει δημοσίως, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα μου, την καταδίκη του φασισμού».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ