Όσα αξίζει να γνωρίζετε σήμερα για να ξεκινήσετε την ημέρα σας: Η πανδημία, ο πληθωρισμός, η στήριξη της Λαγκάρντ,, ο υβριδικός πόλεμος ,οι Αγορές

    Όσα αξίζει να γνωρίζετε σήμερα για να ξεκινήσετε την ημέρα σας
    • Το economico επιλέγει κάθε πρωί – και παρουσιάζει με “δυό λόγια”- τις ειδήσεις που αξίζει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε την ημέρα σας:

    ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Βαθύ προβληματισμό σε επιστήμονες και κυβέρνηση προκαλεί η σαρωτική ένταση της πανδημίας με τα διαδοχικά ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων και την σταθερή αύξηση των θανάτων από κορονοϊό.

    Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και οι αυξητικές τάσεις στο ιϊκό φορτίο σχεδόν στο σύνολο της χώρας επαναφέρουν στο τραπέζι τις εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα – εισηγήσεις που, κατά τις πληροφορίες, η εφαρμογή τους θα κριθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα αφορά τους ανεμβολίαστους. (Περισσότερα)

    ***

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ. Μπορεί το τέταρτο κύμα του κοροναϊού να σαρώνει την Ευρώπη με την μεγαλύτερη ίσως σφοδρότητα απ’ ό,τι όλον τον υπόλοιπο πλανήτη, lockdowns όμως δεν προβλέπονται – πλην περαιτέρω δραματικού απροόπτου τουλαχιστον – και, ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται και παράταση της δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης.

    Ηδη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει την απόσυρση και τον πλήρη τερματισμό του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων (PEPP) έως τον Μάρτιο. Η απόφαση αυτή θα έβαζε τέλος και στην πρόσβαση της Ελλάδας στις έκτακτες ροές φθηνού χρήματος της ΕΚΤ – καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να μην διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ προωθεί μεταβατικό πρόγραμμα, τύπου «γέφυρας», διάρκειας έξι μηνών και ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μην εκτεθούν βίαια στους κινδύνους των αγορών χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. (Περισσότερα)

    ***

    ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 1. Ο μετα-πανδημικός πληθωρισμός βάζει φωτιά στον πλανήτη, απειλεί καίρια πια την παγκόσμια ανάκαμψη και θέτει υπό σοβαρή αίρεση τις προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών για προσωρινό και ήπιο κύκλο ανατιμήσεων.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο σε ρεκόρ 30ετίας, στην Κίνα, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, οι τιμές παραγωγού έκαναν άλμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, ενώ πρόγευση για το τι έπεται στην Ευρώπη δίνουν οι τιμές καταναλωτή στην Γερμανία που τον περασμένο μήνα έφθασαν σε υψηλό 28 ετών.

    Παγκόσμιος τροφοδότης των ανατιμήσεων παραμένει η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους με πολλαπλασιαστή την παράλληλη, εφοδιαστική κρίση, ενώ μεγάλες διεθνείς τράπεζες όπως η Goldman Sachs προειδοποιούν πως το πληθωριστικό κύμα θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν με τις τιμές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και το 2022. (Περισσότερα)

    ***

    ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 2. Ανεβάζει «στροφές» ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα, στην σκιά της παγκόσμιας ενεργειακής και εφοδιαστικής κρίσης, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να φθάνει τον Οκτώβριο στο 3,4%. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός είχε σημειώσει άνοδο 2,2% τον Σεπτέμβριο, έναντι μείωσης 1,8% τον Οκτώβριο 2020. Εκτίναξη 132,3% στην τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε έναν χρόνο

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έναν χρόνο (Οκτώβριος 2021 με Οκτώβριο 2020) το ενεργειακό κόστος εκτινάχθηκε, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις  κατά 132,3% στο φυσικό αέριο, κατά 45,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 18,9% στο ηλεκτρικό ρεύμα. (Περισσότερα)

    ***

    ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Aντιμέτωπη με νέα μεταναστευτική κρίση – κρίση που υποκρύπτει και σκληρή γεωπολιτική σύγκρουση –  βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με χιλιάδες μετανάστες να συρρέουν τα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

    Οι μετανάστες «πολιορκούν» επί μέρες τα πολωνικά σύνορα, με την Βαρσοβία να καταγγέλλει την Λευκορωσία ότι τους εργαλειοποιεί ασκώντας «κρατική τρομοκρατία» και εξαπολύοντας υβριδικό πόλεμο – ανάλογο με εκείνον που είχε ζήσει η Ελλάδα στην μεθόριο του Εβρου.

    Η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις με ρητορικές εκκλήσεις και καταδίκες – επί της ουσίας, όμως, για μια ακόμη φορά αδυνατεί να δώσει κοινή και συντεταγμένη απάντηση. (Περισσότερα)

    ***

    ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ 6,1% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μεγαλύτερη και του 6,1% θα είναι η άνοδος του ΑΕΠ εφέτος και αυτό θα καταγραφεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν δύο σημαντικές αβεβαιότητες στην οικονομία: Αφ’ ενός στο υγειονομικό πεδίο και αφ’ ετέρου με την ενεργειακή κρίση, η οποία αποδείχθηκε οξύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά θα είναι παροδική και φαίνεται ότι θα μειώνεται η έντασή της τους πρώτους μήνες του 2022. Ειδικά δε για τον πληθωρισμό, ανέφερε πως το πιθανότερο είναι να υπάρξει ανοδική τάση και το επόμενο δίμηνο και «πιθανόν να περάσουμε και το 4%».

    ***

    ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε πως «δεν προβλέπεται ανώτατο όριο εγκυρότητας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς αυτό εξαρτάται από τα αναδυόμενα επιστημονικά στοιχεία, αλλά και τον βαθμό προστασίας των διαφόρων εμβολίων».

    Τα ψηφιακά πιστοποιητικά της ΕΕ ισχύουν ως τον Ιούλιο του 2022. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη ισχύος του κανονισμού.

    ***

    ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ. Τερματίστηκε το τριήμερο ανοδικό σερί του πετρελαίου την Τετάρτη, με τις τιμές τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του Brent να καταγράφουν ισχυρή πτώση, ως απόρροια της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων για τρίτη διαδοχική εβδομάδα αλλά και της ενίσχυσης του δολαρίου.

    Τις  βαριές απώλειές της Τρίτης διεύρυνε χθες και το φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να χάνει επιπλέον 2,5% και να διαμορφώνεται χθες στα 4,855 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

    Σε χαμηλό επτά εβδομάδων διαμορφώθηκαν την Τετάρτη στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, καταγράφοντας πτώση 3%, διευρύνοντας τις απώλειες άνω του 8% που κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε και προβλέπεται χαμηλότερη ζήτηση για θέρμανση την επόμενη εβδομάδα.

    Σημαντικά στηρίγματα ώστε να διατηρήσει την επαφή με τις 920 μονάδες βρήκε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρέθηκε ακόμη και στο -0,80% κατάφερε να μαζέψει στο τέλος τις απώλειες του.

    Η «έκρηξη» του πληθωρισμού στις ΗΠΑ , που σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 , οδήγησε την Τετάρτη σε δεύτερη συνεχή πτώση τη Wall Street.

    Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη παρά τις ανησυχίες για τα στοιχεία που δείχνουν “έκρηξη” του πληθωρισμού σε Κίνα, Γερμανία και ΗΠΑ, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να αναγκαστούν σε πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

    ***

    Ο ΚΑΙΡΟΣ. Νεφελώδης καιρός αναμένεται την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021. Άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

    (Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις της ημέρας)

     

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή