Περίεργα πράγματα στη Ρωσία: Το υποβρύχιο Belgorod δεν κατάφερε να εκτοξεύσει την “τρομερή” τορπίλη Poseidon

Περίεργα πράγματα στη Ρωσία με ... την

Πληροφορίες που, αν αποδειχθούν πραγματικές, πλήττουν ακόμα περισσότερο το κύρος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ σχετικά με το υποβρύχιο Belgorod.

Συγκρεκριμένα, το CNN μετέδωσε, επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, που έχει γνώση επί του ζητήματος, ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, παρότι στο πλαίσιο της εξόδου του υποβρυχίου και άλλων σκαφών σε περιοχή της Αρκτικής, επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν δοκιμή της τορπίλης τύπου Poseidon, εκτιμάται ότι εν τέλει η δοκιμή δεν υλοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

«Ανεπαρκής εξοπλισμό και ελάχιστη εκπαίδευση»

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος φέρεται να είπε στο CNN ότι «το περιστατικό αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα ακόμα παράδειγμα της καθιερωμένης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας, όπως δηλαδή γίνεται με την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία που έχουν ανεπαρκή εξοπλισμό και ελάχιστη ή κακής ποιότητας εκπαίδευση», προσθέτοντας πως η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των δυτικών κυρώσεων σε εξαρτήματα και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Το CNN αναφέρει πως σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει ξανά να πραγματοποιήσει δοκιμές της τορπίλης, ωστόσο σημειώνουν ότι το χρονικό περιθώριο για μια τέτοια ενέργεια «στενεύει» επειδή τα νερά στην Αρκτική θα ξεκινήσουν σύντομα να παγώνουν.

Το Poseidon 

H τορπίλη Poseidon ουσιαστικά αποτελούν υποβρύχια drones, τα οποία μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, με τους Ρώσους να αναφέρουν ότι το οπλικό σύστημα αποτελείται από ένα αυτόνομο πυρηνικό όπλο αλλά και από μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV), το οποίο θα είναι σε θέση να αποφεύγει αυτόνομα οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα του εχθρού. Παρουσιάζοντάς το, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ισχυριστεί ότι το Poseidon θα ήταν δύσκολο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί λόγω της ταχύτητας και του μεγέθους του και θα προκαλούσε τεράστιες ζημιές σε παράκτιους στόχους μετά από υποβρύχια εκτόξευση.

Το Poseidon σύμφωνα με τους κατασκευαστές του θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 56 κόμβων, με εμβέλεια 10.000 χιλιομέτρων και μέγιστο βάθος πλεύσης τα 1.000 μέτρα. Επίσης θα μεταφέρει θερμοπυρηνική κεφαλή του, η οποία έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει παράκτιες τοποθεσίες όπως λιμάνια, πόλεις και άλλες θαλάσσιες υποδομές, αεροπλανοφόρα ή ακόμα και ομάδες αεροπλανοφόρων. Ο σχεδιασμος προβλέπει ότι η έκρηξη θα δημιουργούσε ραδιενεργό τσουνάμι, που θα καθιστούσε μεγάλες περιοχές απρόσιτες για ολόκληρες γενιές.

Το Belgorod 

Από την άλλη, το υποβρύχιο Belgorod έχει μήκος περίπου 184 μέτρα και πλάτος περίπου 15 μέτρα, με εκτόπισμα μεγαλύτερο από 19.000 τόνους (εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για μέγιστο εκτόπισμα εν καταδύσει τους 30.000 τόνους), μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 32 κόμβους, με αυτονομία 120 ημερών και ουσιαστικά «απεριόριστη» επιχειρησιακή εμβέλεια, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992, λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αφού παρέμεινε εκεί σε ημιτελή κατάσταση για σχεδόν μια δεκαετία, η Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει στην μετατροπή του ως υποβρύχιο ειδικών αποστολών πέμπτης γενιάς.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε επίσημα το 2012 και στο πλαίσιο της αναβάθμισης, αυξήθηκε κατά 30 περίπου μέτρα το μήκος του υποβρυχίου, καθιστώντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς εκτός από τις συμβατικές τορπίλες, είναι εξοπλισμένο, όπως προαναφέρθηκε, με έξι πυρηνικές τορπίλες – drones τύπου Poseidon και με ένα πυρηνοκίνητο μίνι-υποβρύχιο βαθέων καταδύσεων τύπου Paltus για αποστολές στον βυθό της θάλασσας.

Καμία δημοσίευση για προβολή