Πληθωρισμός: Να μη βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια, συνιστά ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης στην ΕΚΤ

ΕΚΤ: Όλο και πιο κοντά στην πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Συνεχίζουν να… μαδούν τη μαργαρίτα τα μέλη του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τον κατάλληλο χρόνο που θα αρχίσει και επισήμως η αποκλιμάκωση στο κόστος του χρήματος με την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

“Όχι” στη βιασύνη

Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο, καθώς οι αξιωματούχοι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κεντρικό τραπεζίτη και πρώην ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ (ο οποίος ανήκε στους “σκληρούς” του Eurogroup, κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κατά το α’ εξάμηνο του 2015).

Η βιασύνη δεν είναι έξυπνη και ωφέλιμη“, ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας σε δήλωσή του τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι μια πρόωρη κίνηση θα κινδύνευε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΚΤ. “Μόνο τον Ιούνιο, με τις νέες προβλέψεις στα χέρια μας, το επίπεδο εμπιστοσύνης θα φτάσει στο όριο“, είπε, προσθέτοντας ότι τάσσεται υπέρ “ενός ομαλού και σταθερού κύκλου χαλάρωσης της πολιτικής“.

Στο… κέντρο ο Ιούνιος

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τείνουν να “δείχνουν” τον συγκεκριμένο μήνα ως σημείο εκκίνησης για τη μείωση των επιτοκίων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αξιολογήσουν κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό το χρονοδιάγραμμα ταυτίζεται πλέον και με την άποψη των αγορών και των οικονομολόγων, οι οποίοι προβλέπουν μειώσεις κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα το 2024. Ωστόσο, η ΕΚΤ ακόμα κρατάει τα χαρτιά της κλειστά, παρότι δεν ανεβάζει άλλο τα επιτόκια.

Οι κίνδυνοι ανοδικού πληθωρισμού είναι ζωντανοί και ισχυροί“, υπογράμμισε ο Κάζιμιρ, απαριθμώντας παράγοντες όπως οι αμοιβές των εργαζομένων, οι τιμές της ενέργειας, η δημοσιονομική πολιτική και η πράσινη μετάβαση. “Η τρέχουσα εικόνα ευνοεί σαφώς τη διατήρηση της ψυχραιμίας για τις επόμενες εβδομάδες και την πραγματοποίηση της πρώτης μείωσης των επιτοκίων το καλοκαίρι“, είπε, προσθέτοντας ότι “η επιβράδυνση του πληθωρισμού παραμένει εύθραυστη – δεν μπορούμε να τη θεωρήσουμε δεδομένη“.

Καμία δημοσίευση για προβολή