Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η επίσκεψη στο Κίεβο των πρωθυπουργών Τσεχίας, Πολωνίας και Σλόβενίας ενόχλησε το Ελιζέ

Η αιφνίδια «επίσκεψη αστραπή» την Τρίτη των πρωθυπουργών της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας στο Κίεβο για να εκφράσουν, όπως δήλωσαν, «την υποστήριξή τους στην Ουκρανία», μάλλον ενόχλησε παρά ικανοποίησε τη γαλλική διπλωματία.

Ενόχληση Μακρόν

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ερωτηθείς αν προτίθεται και αυτός να επισκεφθεί στο εγγύς μέλλον το Κιέβο, απάντησε πως θα το πράξει μόνο όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν προβλέπει τέτοια επίσκεψη εντός των προσεχών ημερών.

Σημειωνεται ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Τσέχος ομόλογός του Πετρ Φιάλα και ο Σλοβένος Γιάνεζ Γιάνσα, που επισκέφθηκαν το Κιέβο μαζί με τον αντιπρόεδρο της πολωνικής κυβέρνησης και ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου.

Καμία ειδοποίηση

Για «μοναχική πρωτοβουλία» κάνει λόγο στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Figaro επικαλούμενη διπλωμάτη ο οποίος σημείωνε πως ναι μεν ο Πολωνός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τα σχέδιά του, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βερσαλλιών, πλην όμως «δεν είπε ότι σχεδίαζε να φύγει σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Και δεν είπε ούτε λέξη γι’ αυτό ούτε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των 27».

«Μόλις το βράδυ της Δευτέρας ειδοποιήθηκαν οι πρωτεύουσες και οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι το ταξίδι είχε προγραμματιστεί για την επόμενη ημέρα και χθες, Τρίτη, έκπληκτοι ανακάλυψαν το δελτίο Τύπου των τριών πρωθυπουργών που το επισημοποιούσε. Μάλιστα υπονοούσαν ότι επισκέπτονται την Ουκρανία εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ δεν είχαν λάβει εντολή από τα 27 κράτη μέλη», συνέχισε ο ίδιος διπλωμάτης.

Μοναχική πρωτοβουλία με κινδύνους

Πέρα από τα τυπικά ζητήματα, συνεχίζει η εφημερίδα, πολλοί αμφισβητούν την προστιθέμενη αξία μιας τέτοιας κίνησης στο σημερινό πλαίσιο. «Πρόκειται για μια μοναχική πρωτοβουλία που ενέχει κινδύνους. Υπάρχει μια πολύ λεπτή διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών. Οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε ως δικαιολογία ή πρόσχημα. Όταν αναλαμβάνεις μια τέτοια πρωτοβουλία, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα αποφέρει κάτι».

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να χειροτερέψει η κατάσταση τονίζει στη Figaro ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, καταλήγοντας ότι στη συνοδο κορυφής της ερχόμενης έβδομα μαδάς, παρουσία του Μπάιντεν, «θα μας εξηγήσουν ποιος ήταν ο στόχος της επίσκεψής τους».

Λόγοι εσωτερικής κατανάλωσης

Στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα Le Monde παραθέτει σχόλιο του αναλυτή του ευρωπαϊκού think tank ECRI ο οποίος επισημαίνει ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ο Σλοβένος Γιάνεζ Γιάνσα θεωρούνται λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές και συνεπώς δύσκολα θα ελάμβαναν εξουσιοδότηση να αντιπροσωπεύσουν τους 27 στο Κίεβο.

Ο ίδιος αναλυτής θεωρεί ότι η επίσκεψη έγινε κατά βάση για λόγους εσωτερικης πολιτικής κατανάλωσης. Αξιοσημείωτη είναι τέλος η άρνηση της Ουγγαρίας, που έχει κοινά σύνορα με την Ουκρανία, να λάβει μέρος στην επίσκεψη. Η άρνηση αυτή αποδίδεται, σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, στην παραδοσιακά φιλορωσική στάση του πρωθυπουργού Όρμπαν.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή