Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί το Βερολίνο φοβάται επέκταση των εχθροπραξιών και πώς οι Γερμανοί στηρίζουν τον Σολτς

Η Γερμανία «κρατά κλειστά χαρτιά» για την αποστολή Leopard στο Κίεβο

Πολλοί δυτικοί αναλυτές θεώρησαν ότι το «όχι» του Γερμανού καγκελάριου στο νέο αίτημα της Ουκρανίας για ενίσχυσή της με μαχητικά τύπου F-16 ήταν απλώς μια πρώτη αντίδραση και ότι ο Όλαφ Σολτς εντέλει θα υποχωρήσει αν το ΝΑΤΟ συμφωνήσει στο αίτημα του Ζελένσκι, όπως, άλλωστε, έγινε και με τα γερμανικά τανκς Leopard.

Ωστόσο, η ανησυχία του καγκελάριου για κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και για πιθανότητα σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο τον ίδιο. Αντιθέτως, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Γερμανοί πολίτες διακατέχονται από φόβο για τις ενδεχόμενες νέες διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει.

Φόβοι για επέκταση του πολέμου

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa για λογαριασμό του RTL και του ntv το 72,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φοβάται πως οι πολεμικές συγκρούσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στην ουκρανική επικράτεια, αλλά προφανώς θα πλήξουν κι άλλες χώρες, ενώ ένα 34% δηλώνει ότι φοβάται πιο συγκεκριμένα ότι η Ρωσία θα εισβάλει και στη Γερμανία.

Ο φόβος επέκτασης του πολέμου συνδέεται και με τις οικονομικές επιπτώσεις, για παράδειγμα ένα 62% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση στη Γερμανία γενικά, ενώ ένα 40% ότι θα έχει επιπτώσεις στο ίδιο του το οικογενειακό εισόδημα. Επίσης, στην ερώτηση ποια τρία θέματα είναι καθοριστικά για τη ζωή του, ένα 68% των Γερμανών αναφέρει στην πρώτη θέση τον ουκρανικό πόλεμο, και με μεγάλη διαφορά την προμήθεια ενέργειας, το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στήριξη για τα Leopard

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης αφορά στη διστακτικότητα του Γερμανού καγκελάριου να παραδώσει στην Ουκρανία Leopard γερμανικής κατασκευής.Επί εβδομάδες ο Όλαφ Σολτς γίνονταν αποδέκτης επικριτικών σχολίων, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, για την καθυστέρηση στην απόφαση να δώσει το πράσινο φως για προμήθεια γερμανικών Leopard στην Ουκρανία.

Στη δημοσκόπηση σε σχετικό ερώτημα ένα 73% των ερωτηθέντων στηρίζει τον καγκελάριο και δηλώνει ότι ήταν ορθό που ο Σολτς πήρε την απόφαση έπειτα από συντονισμό με τους νατοϊκούς εταίρους, ενώ την αντίθεσή του δήλωσε μόνο ένα 20%. Στο θέμα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών, πλοίων ή υποβρυχίων, το 70% εξέφρασε την αντίθεσή του και μόνο ένα 19% δήλωσε υπέρ, ενώ σε προηγούμενη δημοσκόπηση το 53% είχε ταχθεί υπέρ της διαδικασίας που επέβαλε η Γερμανία για την αποστολή των Leopard.

Φόβοι για κλιμάκωση

Τι σημαίνουν όλα αυτα για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία; Για την ώρα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι, παρότι ενισχύουν στρατιωτικά το Κίεβο, έχουν ξανά και ξανά τονίσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τη Μόσχα και ότι οι παροχές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να προκαλούν επιπλέον κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Από την άλλη, η Ουάσινγκτον έχει εμμέσως πλην σαφώς ενθαρρύνει την Ουκρανία να στοχοποιεί και ρωσικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία.

Πάντως, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όταν τέθηκε ζήτημα μαχητικών από το Κίεβο απάντησε αρνητικά, μη θέλοντας να δώσει στη Ρωσία επιχειρήματα για να κλιμακώσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία, αλλά και να ισχυριστεί ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στη σύρραξη, κάτι που ούτως ή άλλως υποστηρίζει η ρωσική πολιτική ηγεσία. Επίσης, έχει αρνηθεί να στείλει στην Ουκρανία πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο θα μπορούσε να χτυπήσει στόχους εντός ρωσικής επικράτειας.

Καμία δημοσίευση για προβολή