Πόλεμος στην Ουκρανία: Με πυρηνικά απειλεί η Μόσχα αν το Κίεβο λάβει πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Νέες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, αν η Δύση στείλει στο Κίεβο ειδικά πυρομαχικά διατρητικά αρμάτων μάχης, τα οποία περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, εκτόξευσε η Μόσχα.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Βρετανία επιβεβαίωσε, την Τρίτη, ότι θα στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά απεμπλουτισμένο ουράνιο μαζί με τα άρματα μάχης Challenger 2. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αυτού του είδους τα πυρομαχικά έχουν επιλεγεί από τον στρατό τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας. Μάλιστα, σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ και στα Βαλκάνια από τις ΗΠΑ και τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

Μπροστά σε αυτές της εξελίξεις, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου υπογράμμισε ότι απομένουν όλο και λιγότερα βήματα προκειμένου η Μόσχα να προχωρήσει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Σόιγκου δήλωσε ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία είπε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

Ανησυχία στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Δύσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το περιεχόμενο των επαφών Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ότι η συμμαχία «έχει κάποιες ενδείξεις ότι η Ρωσία πιθανόν να έχει ζητήσει από την Κίνα θανατηφόρα όπλα προκειμένα να ενισχυθεί στον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία».

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η Κίνα παραδίδει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία, αλλά έχουμε δει κάποια σημάδια ότι αυτό ήταν αίτημα της Ρωσίας και ότι είναι ένα θέμα που εξετάζει το Πεκίνο», δήλωσε ο Νορβηγός πολιτικός, ωστόσο προειδοποίησε ότι «η Κίνα δεν πρέπει να παρέχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία. Αυτό θα ήταν η υποστήριξη ενός παράνομου πολέμου».

Όλο και πιο κοντά

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ η επίσημη επίσκεψη του Σι στη Μόσχα επιβεβαιώνει τους στενότερους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. «Βλέπουμε πώς η Κίνα και η Ρωσία πλησιάζουν όλο και περισσότερο στον στρατιωτικό τομέα – κοινές ασκήσεις, κοινές περιπολίες, ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες – στον οικονομικό και επίσης στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα», είπε .

«Έτσι η συνάντηση στη Μόσχα είναι μέρος αυτού του μοτίβου όπου η Κίνα και η Ρωσία εργάζονται όλο και πιο στενά και οικοδομούν μια ισχυρότερη και ισχυρότερη εταιρική σχέση» κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που οι διαχωριστικές γραμμές σε παγκόσμιο επίπεδο μοιάζουν να γίνονται όλο και πιο έντονες, θυμίζοντας έντονα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Βάση για διαπραγματεύσεις

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ενώ οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί μόνιμα η ουκρανική κρίση, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Αμερόληπτη στάση»

Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατό, ωστόσο, οι δύο πλευρές επισήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο είχε μια «αμερόληπτη στάση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο. Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι οι συνομιλίες με τον ηγέτη του Κρεμλίνου ήταν «ανοιχτές και φιλικές».

Καμία δημοσίευση για προβολή