Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα τρία σενάρια για το τέλος των εχθροπραξιών και ποιο θα ήθελε το Κίεβο και ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα τρία σενάρια για το τέλος των εχθροπραξιών

Καθώς πλέον κλείνουν δέκα μήνες από την έναρξη της ρωσικής «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, σταδιακά αρχίζουν να ακούγονται και κάποιες φωνές σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λήξει η σύρραξη, χωρίς, πάντως, οι δύο αντιμαχώμενες πλευρές να δείχνουν -προς το παρόν- τέτοια διάθεση.

Στο πλαίσιο αυτής της -αρχικής και ιδιαίτερα προσεκτικής- συζήτησης, σε άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post (με τίτλο «Amid a show of unity, Zelensky and Biden differ on some war needs») εξετάζονται τρία διαφορετικά σενάρια τα οποία φέρεται να έχει εκπονήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα τρία σενάρια της Ουάσινγκτον

Σε φόντο των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η έγκυρη εφημερίδα αναφέρει ότι το καθένα από τα τρία αυτά σενάρια έχει υποστηρικτές στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι θιασώτες και των τριών μοντέλων υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία. Ωστόσο έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις υποχωρήσεις, τις οποίες θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει το Κίεβο.

Όπως δήλωσε στην Washington Post μία από τις πηγές της εφημερίδας, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον παραμένει ότι την απόφαση για συνομιλίες με την Ρωσία και την πιθανή θέση της σ’ αυτές πρέπει να την λάβει η ίδια η Ουκρανία και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ μπορούν να μεταφέρουν την γνώμη τους στο Κίεβο.

Σενάριο πρώτο

Το πρώτο από τα τρία σενάρια στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ζελένσκι, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απ’ όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που είχε προσαρτηθεί το 2014. Είναι και το σενάριο που επιδιώκει να επιτύχει το Κίεβο, αλλά και το οποίο απορρίπτει η Μόσχα.

Σενάριο δεύτερο

Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στις θέσεις πριν από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα που άρχισε η ευρείας κλίμακας εισβολή, που θα σήμαινε ότι θα άφηνε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας την Κριμαία και μέρος του Ντονμπάς. Το σενάριο αυτό δεν ικανοποιεί καμία από τις δύο πλευρές, καθώς από τη μία «χαρίζει» εδάφη στη Ρωσία και από την άλλη υποχρεώνει τη Μόσχα να κάνει -πολύ- πίσω.

Σενάριο τρίτο

Το τρίτο σενάριο προβλέπει να περάσουν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας όλα τα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπως και άλλων περιοχών που έχουν καταληφθεί, όχι όμως η Κριμαία. Προϋποτίθεται ότι σε αυτή την περίπτωση το ζήτημα της Κριμαίας και ενδεχομένως μέρους του Ντονμπάς θα επιλύονταν μέσω διαπραγματεύσεων.

Θεωρητική συζήτηση

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι τελευταίες δύο προτάσεις δεν είναι αποδεκτές για την Ουκρανία. Ωστόσο, όπως γράφει η Washington Post, «κατά τη συνάντησή τους πρόσωπο με πρόσωπο την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ζήτησε τις “τρέχουσες σκέψεις του Ζελένσκι σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιάζει αυτό», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, ενώ αναγνώρισε ότι «ήταν ένα είδος ακαδημαϊκής συζήτησης σε αυτό το σημείο δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να συνομιλήσει».

Πηγή της εφημερίδας υπογράμμισε ότι επρόκειτο για μια αυστηρά θεωρητική συζήτηση, επειδή η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει δηλώσει είναι έτοιμη να αποσύρει τα στρατεύματά της στις θέσεις πριν την 24η Φεβρουαρίου. Επίσημα το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η Κριμαία και οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε τον Οκτώβριο αποτελούν τμήμα της Ρωσίας (σημειωτέον ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλήρως μόνο την Κριμαία, ενώ τα εδάφη των άλλων εδαφών, μερικώς).

Καμία δημοσίευση για προβολή