Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αμερικανικό «βραχυκύκλωμα», η οργή στο Κίεβο και οι φόβοι στην Ευρώπη

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον 22ο μήνα του, τα πράγματα μοιάζουν εξαιρετικά μπερδεμένα και – μάλλον – απογοητευτικά για το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του, έστω κι αν η Ρωσία δεν μοιάζει να μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να υπερασπιστεί τα εδάφη που έχει θέσει υπό την κατοχή της.

Κατ’ αρχάς, η ουκρανική εαρινή/θερινή αντεπίθεση μοιάζει να πέτυχε πολύ λιγότερα από τα προσδοκόμενα, ενώ ρεπορτάζ δυτικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Κίεβο και η Δύση διαφώνησαν για τον τρόπο εκδήλωσής της και τη στρατηγική που εν τέλει ακολουθήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Τα μάλλον πενιχρά αποτελέσματα της αντεπίθεσης, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Δύσης – πρακτική, καθώς οι αμυντικές της βιομηχανίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση – να παράσχει άμεσα επιπλέον ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αλλά και η απογοήτευση και η «κούραση» των συμμάχων της Ουκρανίας, δημιουργούν ένα δύσκολο πλαίσιο για τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

«Έμφραγμα»

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το «έμφραγμα» που έχει προκληθεί στο Κογκρέσο, καθώς οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μπλοκάρει το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, απαιτώντας από τους Δημοκρατικούς τεράστιες υποχωρήσεις σε εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα (από τη μετανάστευση ως την ενίσχυση του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς). Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος μέχρι το τέλος του έτους τα χρήματα για την Ουκρανία να τελειώσουν, με όλα όσα θα σηματοδοτεί κάτι τέτοιο, ωστόσο οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι δεν μοιάζουν να υποχωρούν, οπότε ένα νέο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο συνοδεύεται από ερωτηματικά.

Από την πλευρά της ΕΕ, επίσης υπάρχει ζήτημα, καθώς οι χώρες-μέλη των «27» διεξάγουν άγονες ως τώρα διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ένωσης, ώστε να διασφαλιστούν 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία. Όσον αφορά, δε, στο αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην ΕΕ, ήδη ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε ότι θα ζητήσει το ζήτημα να τεθεί εκτός ατζέντας της επόμενης Συνόδου Κορυφής. Όσον αφορά στα αμιγώς στρατιωτικά ζητήματα, η Ένωση παραδέχθηκε πρόσφατα ότι δεν θα καταφέρει να στείλει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, καθώς οι αμυντικές της βιομηχανίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο στόχο αυτό.

Απογοήτευση στο Κίεβο

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέβαλε προγραμματισμένη ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου θα επαναλάμβανε το αίτημά του για περαιτέρω βοήθεια στη χώρα του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κίεβο επικρατεί οργή και απογοήτευση για τη στάση της Ουάσινγκτον, αλλά και φόβοι ότι στη διάρκεια του προεκλογικού 2024 – με τη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ να πέφτει ήδη βαριά – η περαιτέρω χρηματοδότηση της άμυνας της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αλλά και ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών με τη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός και έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας από μειονεκτική θέση.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο Κίεβο είναι οι δηλώσεις του προσωπάρχη του Ζελένσκι, Άντριι Γερμάκ, ο οποίος δήλωσε ότι «αν η βοήθεια η οποία τώρα συζητείται στο Κογκρέσο απλώς αναβληθεί […] υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να βρεθούμε στις ίδιες θέσεις που έχουμε τώρα. Και φυσικά, δημιουργεί το μεγάλο ρίσκο να χάσουμε αυτόν τον πόλεμο». Ο κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος δεν μάσησε τα λόγια του, τονίζοντας ότι «φυσικά, χωρίς αυτή την άμεση δημοσιονομική στήριξη, θα είναι δύσκολο να παραμείνουμε στις ίδιες θέσεις και για τους ανθρώπους να επιβιώσουν πραγματικά, κατά τη διάρκεια της κατάστασης κατά την οποία ο πόλεμος θα συνεχιστεί».

Ο τρόμος της Ευρώπης

Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που προκαλεί τρόμο στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι μια ήττα της Ουκρανίας θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη της Μόσχας για τις χώρες της Βαλτικής (οι οποίες, ωστόσο, είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οπότε μια επίθεση της Ρωσίας σε αυτές θα συνεπαγόταν βάσει καταστατικού στρατιωτική αντίδραση από το σύνολο της συμμαχίας). Και αν το ενδεχόμενο επιθετικής τακτικής της Ρωσίας σε βάρος μελών του ΝΑΤΟ φαντάζει σχεδόν αδύνατο, μια νίκη της Μόσχας στην Ουκρανία θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει κολοσσιαίες γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές, αλλά και διπλωματικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο.

Πάντως, το κλίμα περιέγραψε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μιλώντας σε γερμανικό ΜΜΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι πόλεμοι αναπτύσσονται σε φάσεις. […] Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές. Θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για κακές ειδήσεις». Ο Νορβηγός πολιτικός συμπλήρωσε ότι «όσο περισσότερο στηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος», ωστόσο, το κλίμα δείχνει ακόμα πιο βαρύ μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της συμμαχίας, πολλώ δε μάλλον αν κάποιος προσθέσει όλες τις εξελίξεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Καμία δημοσίευση για προβολή