Πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς: Εκτός εαυτού ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, τον αποκάλεσε «μ@@@κα»

Εκτός εαυτού ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, τον αποκάλεσε «μ@@@κα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί πλέον να κρύψει την απογοήτευσή του σε πρόσφατες ιδιωτικές συζητήσεις, ορισμένες από αυτές με δωρητές της προεκλογικής του εκστρατείας, για την αδυναμία του να πείσει το Ισραήλ να αλλάξει τη στρατιωτική του τακτική στη Λωρίδα της Γάζας, και έχει κατονομάσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ως το κύριο εμπόδιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν άμεσα τα σχόλιά του.

Ο Μπάιντεν είπε ότι προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Νετανιάχου του “κάνει την ζωή κόλαση” και είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί μαζί του, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχόλια του Μπάιντεν, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν. “Απλώς αισθάνεται ότι πλέον το πράγμα έχει ξεφύγει”, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους για τις απόψεις που εξέφρασε ο Μπάιντεν. “Πρέπει να σταματήσει”.

“Αυτός ο τύπος”

Ο Μπάιντεν έχει μιλήσει τις τελευταίες εβδομάδες κατ’ ιδίαν για τον Νετανιάχου, έναν ηγέτη που γνωρίζει εδώ και δεκαετίες, με μια ειλικρίνεια που εξέπληξε ορισμένους από εκείνους που ήταν αποδέκτες των σχολίων του, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχόλια αυτά. Οι περιγραφές του για τις συνδιαλέξεις του με τον Νετανιάχου είναι διανθισμένες με περιφρονητικές αναφορές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως “αυτόν τον τύπο”, είπαν οι άνθρωποι αυτοί. Και σε τουλάχιστον τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου “μ@@@κα”, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που γνωρίζουν άμεσα τα σχόλιά του.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ιδιωτικά σχόλια του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι δύο ηγέτες έχουν μια σχέση σεβασμού. “Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος στα σημεία που διαφωνεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά πρόκειται για μια σχέση δεκαετιών που είναι σεβαστή δημόσια και ιδιωτικά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Από την επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά από μια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που σκότωσε 1.200 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν όλο και απελπίζεται από τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα – που τώρα φέρεται να είναι 28.000 – και την απροθυμία του Νετανιάχου να επιδιώξει μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία.

Σημείο καμπής

Η ωμότητα των ιδιωτικών, αφιλτράριστων σκέψεων του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, καθώς και η αποτυχία του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αλλάξει τακτική στη Γάζα, υποδηλώνουν ότι η δυναμική μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να πλησιάζει σε σημείο καμπής. Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Ράφα, μια πόλη στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τη βόρεια Γάζα. Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να προχωρήσει στην επιχείρηση, παρόλο που Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους σε αυτήν, εκτός εάν το Ισραήλ παράσχει ασφαλή διέλευση στους Παλαιστίνιους αμάχους.

Την Κυριακή, ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι πιστεύει ότι “μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο” για την προστασία των Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Το μεγαλύτερο μέρος της 45λεπτης συνομιλίας τους επικεντρώθηκε στην επί μακρόν συζητούμενη αλλά επανειλημμένα καθυστερημένη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Πιο έντονο ύφος

Την Πέμπτη ο Μπάιντεν υιοθέτησε έναν σαφώς πιο έντονο τόνο και χαρακτήρισε τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ως “υπερβολική”. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ήταν επίσης αποφασιστικά ωμός την περασμένη εβδομάδα μετά από συνάντηση με τον Νετανιάχου στο Ισραήλ. Ο Μπλίνκεν είπε ότι είπε στον Νετανιάχου ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων αμάχων που πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ “παραμένει πολύ υψηλός”. Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν τα ιδιωτικά σχόλια του Μπάιντεν είπαν ότι τους έχει πει ότι πιστεύει ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό για τον ίδιο να είναι πολύ σκληρός με τον Νετανιάχου δημοσίως.

Η απογοήτευση του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου δεν έχει επίσης οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, αλλά η κυβέρνησή του έχει αρχίσει να εξετάζει τέτοιες επιλογές. Πριν από δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News ότι η κυβέρνηση συζητούσε την καθυστέρηση ή την επιβράδυνση των αμερικανικών πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ ως μοχλό πίεσης για να πείσει τον Νετανιάχου να μειώσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων. Σε μια άλλη πιθανή αλλαγή πολιτικής, το NBC ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επεξεργάζονται επιλογές για την επίσημη αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Όχι σε αλλαγή πολιτικής

Ωστόσο, ακόμη και καθώς ο Μπάιντεν έχει κλιμακώσει τη ρητορική του, δεν είναι ακόμη έτοιμος να προβεί σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο ίδιος και οι βοηθοί του συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η προσέγγισή του με την απερίφραστη υποστήριξη του Ισραήλ είναι η σωστή. Ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν ζητήσει να τεθούν όροι στην αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ. Άλλοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων στρατιωτικών που πολέμησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν επικαλεστεί αυτή την εμπειρία και έχουν αμφισβητήσει τις τακτικές του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι βαριοί βομβαρδισμοί και οι απότομες απώλειες μεταξύ των πολιτών είναι αντιπαραγωγικές μέθοδοι που απειλούν να δώσουν περισσότερα καύσιμα στους εξτρεμιστές.

Ένας εκνευρισμός που έχει εκφράσει ο Μπάιντεν σε πρόσφατες ιδιωτικές συζητήσεις, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχόλιά του, είναι ότι αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να καταλήγει σε καλές συμφωνίες για το Ισραήλ, όπως μια πρόσφατη με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, μόνο και μόνο για να τις απορρίπτει ο Νετανιάχου. Μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ θα αποτελούσε το επιστέγασμα εβδομάδων προσπαθειών υψηλού επιπέδου του Μπάιντεν και των κορυφαίων συνεργατών του για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας, η οποία ελπίζουν ότι θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

“Πονοκέφαλος”

Σε κάποιες από τις πιο άγριες πρόσφατες ιδιωτικές στιγμές του, ωστόσο, ο πρόεδρος είπε ότι ο Νετανιάχου θέλει να τραβήξει ο πόλεμος ώστε να παραμείνει στην εξουσία, είπαν τρεις από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχόλιά του. Σε μια συγκέντρωση χρηματοδοτών, ο Μπάιντεν μίλησε για το Ισραήλ και την απογοήτευσή του από τον Νετανιάχου σε μια μικρή ομάδα δωρητών. Με αφορμή τις ευχαριστίες που δέχτηκε για το γεγονός ότι στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ και κατά του αντισημιτισμού, ο Μπάιντεν βρήκε την ευκαιρία να εκθέσει ορισμένες από τις απόψεις του, σύμφωνα με έναν υποστηρικτή που ήταν παρών.

“Είμαι σιωνιστής”, είπε ο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις του ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί και ότι το Ισραήλ πρέπει να προστατευτεί, σύμφωνα με τον υποστηρικτή.Αλλά ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για τον Νετανιάχου, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως “Μπίμπι”. “Είπε ότι ο Μπίμπι ξεκίνησε υπέροχα, αλλά ‘μου έχει γίνει πονοκέφαλος τελευταία’ ή ‘με σκοτώνει τελευταία’ – ένα από αυτά τα πράγματα”, υπενθύμισε το άτομο που ήταν παρόν στα σχόλια του Μπάιντεν. “Λέει ότι προσφέρει κακές υπηρεσίες… τον τελευταίο καιρό”.

Καμία δημοσίευση για προβολή