Πτώση 1% στο πετρέλαιο – Οι αγορές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περίπου 1% τη Δευτέρα, με την αγορά να υποβαθμίζει τον κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περίπου 1% τη Δευτέρα, με την αγορά να υποβαθμίζει τον κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Ιουνίου μειώθηκαν κατά 99 σεντς, ή περίπου 1%, στα 89,46 δολάρια το βαρέλι έως τις 09:33 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού WTI για παράδοση Μαΐου υποχώρησαν 1,05 δολάρια ή περίπου 1,2%, στα 84,61 δολάρια.

Οι δείκτες αναφοράς για το πετρέλαιο αυξήθηκαν την Παρασκευή εν αναμονή της επίθεσης αντιποίνων του Ιράν, με τις τιμές να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ήταν η πρώτη στο Ισραήλ από άλλη χώρα εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, εγείροντας φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που θα επηρεάσει την διάθεση του πετρελαίου μέσω της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι τα αντίποινά του έχουν λήξει γεγονός που αποκλιμάκωσε την γεωπολιτική ένταση, τόνισε ο αναλυτής της Kpler, Viktor Katona, ενώ ο John Evans της πετρελαϊκής PVM σημείωσε ότι η ιρανική επίθεση με drone και πυραύλους ήταν «περίπου ένα προαναγγελθέν παγκόσμιο γεγονός που οι άνθρωποι μπορούν να θυμούνται».

«Θα μπορούσαν να είχαν επίσης μεγάλα φώτα ντίσκο πάνω τους και να ρυμουλκούσαν πανό στο οποίο να είχε αναγραφεί το «ελάτε κυρίες και κύριοι, σας παρακαλώ να με καταρρίψετε».

Η επίθεση, την οποία το Ιράν αποκάλεσε αντίποινα για μια αεροπορική επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό, προκάλεσε μόνο μέτριες ζημιές, με πυραύλους που καταρρίφθηκαν από το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ.

Το Ιράν παράγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου ως σημαντικός παραγωγός εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα είχαν ελάχιστες απτές επιπτώσεις στον εφοδιασμό πετρελαίου μέχρι στιγμής.

«Εάν η κρίση δεν κλιμακωθεί σε σημείο που να δημιουργεί διαταραχές στον εφοδιασμό, τότε θα υπάρχει κίνδυνος καθοδικής πορείας με την πάροδο του χρόνου, αλλά μόνο όταν καταστεί σαφές ότι το Ισραήλ έχει επιλέξει μια μετρημένη απάντηση», δήλωσε η Amrita Sen, ιδρύτρια και διευθύντρια έρευνας στην Energy Aspects.

Καμία δημοσίευση για προβολή