Σε κλοιό ο Ερντογάν: 170 μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να εγκαλέσει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, όσον αφορά στις σχέσεις τους με την Τουρκία, μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και το τέλος της «ειδικής σχέσης» του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τους 54 Γερουσιαστές που κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να απαιτήσει από την Άγκυρα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τώρα περισσότερα από 170 μέλη του Κογκρέσου, με επιστολή τους στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, τον καλούν να εγκαλέσει την Τουρκία για «βαρύτατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και για «οπισθοχώρηση της δημοκρατίας».

Πολύ σκληρή γλώσσα

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην επιστολή είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάζει σε «πρώτο πλάνο» τον Ερντογάν και το καθεστώς του, λέγοντας ότι «έχει αποδυναμώσει τη δικαστική εξουσία, έχει τοποθετήσει πολιτικούς συμμάχους του σε κρίσιμες θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών, έχει συρρικνώσει την ελευθερία του λόγου και των ΜΜΕ και έχει αδίκως φυλακίσει πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μειονότητες».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «τα στρατηγικά ζητήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν δικαίως λάβει μεγάλης βαρύτητας στις διμερείς σχέσεις, ωστόσο οι βαρύτατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η οπισθοχώρηση της δημοκρατίας που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία θα πρέπει να μας απασχολούν σημαντικά», ενώ υπενθυμίζονται οι τραμπουκισμοί μπράβων του Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον το 2017.

«Να αλλάξει η συμπεριφορά προς τον Ερντογάν»

Οι συνυπογράφοντες την επιστολή σημειώνουν ότι από το 2016 έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί πάνω από 80.000 άτομα και έχουν κλείσει πάνω από 1.500 ΜΚΟ και υπογραμμίζουν ότι «αν και είναι προς το συμφέρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας να παραμείνουν στρατηγικοί σύμμαχοι και να διορθώσουν το χάσμα μεταξύ τους, θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξει η συμπεριφορά προς τον πρόεδρο Ερντογάν και το κόμμα του, ώστε η σχέση αυτή να επανέλθει».

Η επιστολή αυτή έρχεται στην «ουρά» των δηλώσεων Μπάιντεν στο Συνέδριο για την Ασφάλεια στο Μόναχο, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η συνεργασία με τους συμμάχους θα πρέπει να στηρίζεται στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και όχι σε συναλλακτικές λογικές. Τόνισε, δε, ότι ο μελλοντικός διάλογος θα είναι μεταξύ όσων υποστηρίζουν τη δημοκρατία και των οπαδών του αυταρχισμού.

Διαβάστε εδώ την επιστολή

Καμία δημοσίευση για προβολή