Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί το λεγόμενο phishing...

Σε ένα από τα πιο αποδοτικά για το ψηφιακό έγκλημα εργαλεία επιθέσεων εξελίσσεται phishing, όπως προκύπτει από την καταγραφή των σχετικών αναφορών.

Το σύστημα της Kaspersky Lab κατά των επιθέσεων phishing εμπόδισε περισσότερες από 482 εκατ. προσπάθειες επίσκεψης πλαστών ιστοσελίδων κατά τη διάρκεια του 2018, υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με το 2017, όταν είχαν εμποδιστεί 236 εκατ. παρόμοιες προσπάθειες, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ.

Ετήσιες αυξήσεις στον αριθμό των επιθέσεων phishing έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο για το 2018 διαφαίνεται σημαντική αύξηση τέτοιου είδους επιθέσεων. Όπως αναφέρει η εταιρεία στη νέα αναφορά «Spam και Phishing 2018», το phishing ως εργαλείο επιθέσεων μπορεί να συγκαλυφθεί με πολλούς τρόπους και να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς.

Για να δημιουργήσει κάποιος μία σελίδα phishing, το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξει ένα αντίγραφο κάποιας έμπιστης ιστοσελίδας, να προσελκύσει τους απρόσεκτους χρήστες και να τους παραπλανήσει να εισάγουν προσωπικές πληροφορίες. Σύμφωνα με στοιχεία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας δέχτηκε ιδιαίτερα σκληρά πλήγματα: πάνω από το 44% του συνόλου των εντοπισμένων επιθέσεων ηλεκτρονικού «ψαρέματος» στόχευσαν τράπεζες, συστήματα πληρωμών και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Spam ένα στα δύο email

Περισσότερα σε λέξεις

Αναφορικά με τις επιθέσεις spam, η αναφορά διαπιστώνει ότι το ποσοστό τους στην κίνηση των email άγγιξε το 52,48%. Η μεγαλύτερη πηγή spam αυτήν τη χρονιά ήταν η Κίνα (11,69%), ενώ το 74,15% των ανεπιθύμητων email ήταν μικρότερα από 2 KB σε μέγεθος. Κακόβουλο spam εντοπίστηκε πιο συχνά με την ονομασία Win32.CVE-2017-11882.

Συστάσεις

Με δεδομένο ότι το 18,32% μοναδικών χρηστών αντιμετώπισαν phishing επιθέσεις, οι ειδικοί της Kaspersky Lab συμβουλεύουν τους χρήστες να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία τους από επιθέσεις αυτού του είδους:

«- Να ελέγχετε πάντα τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε άγνωστα ή απροσδόκητα μηνύματα, είτε πρόκειται για τη διεύθυνση ιστού του ιστότοπου στον οποίο απευθύνονται, είτε για τη διεύθυνση του link σε ένα μήνυμα, είτε για τη διεύθυνση email του αποστολέα, για να βεβαιωθείτε ότι είναι αυθεντικοί και ότι το link στο μήνυμα δεν καλύπτει άλλο hyperlink.

– Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι ο ιστότοπος είναι γνήσιος και ασφαλής, μην καταχωρήσετε ποτέ τα στοιχεία σύνδεσής σας. Αν νομίζετε ότι ίσως έχετε εισάγει τα στοιχεία σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασης σας σε μια πλαστή σελίδα, αλλάξτε αμέσως τον κωδικό σας και καλέστε την τράπεζα σας, αν νομίζετε ότι τα στοιχεία της κάρτας σας έχουν παραβιαστεί.

– Χρησιμοποιείτε πάντα ασφαλή σύνδεση, ειδικά όταν επισκέπτεστε ευαίσθητους ιστότοπους. Μην χρησιμοποιείτε άγνωστο ή δημόσιο Wi-Fi που δεν προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης. Αν χρησιμοποιείτε μια επισφαλή σύνδεση, οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να σας ανακατευθύνουν σε σελίδες phishing χωρίς να το γνωρίζετε.

– Χρησιμοποιήστε μια κατάλληλη λύση ασφάλειας με τεχνολογίες αντιμετώπισης ηλεκτρονικού «ψαρέματος», οι οποίες θα σας προειδοποιήσουν εάν προσπαθείτε να επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα phishing».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ