Σηκωθείτε από την καρέκλα και περπατήστε. Μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

    Υπάρχουν ήδη σημαντικές ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με την ψυχολογική υγεία. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν διαπιστώσει  για παράδειγμα, ότι τα άτομα που ασκούνται και  είναι ενεργά, συνήθως είναι λιγότερο επιρρεπή σε κατάθλιψη και άγχος από όσους κάνουν καθιστική ζωή.

    Σύμφωνα και με νέα μελέτη, όταν οι άνθρωποι αφήσουν την καθιστική ζωή και κινηθούν έστω και για λίγο, φαίνεται να είναι πιο ευτυχισμένοι. Στη νέα αυτή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLoS One , ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια διαφορετική προσέγγιση. Εξέτασαν  αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ  κίνησης και ευτυχίας, καταγράφοντας τι αναφέρουν οι άνθρωποι.

    Για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, ανέπτυξαν για πρώτη φορά μια ειδική εφαρμογή για τηλέφωνα Android που την κατέβασαν δωρεάν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες).   Η εφαρμογή έστελνε τυχαία αιτήματα σε άτομα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, ζητώντας τους να εισαγάγουν μια εκτίμηση της τρέχουσας διάθεσής τους, απαντώντας σε ερωτήσεις και επίσης χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, να καταγράφουν αν ένιωθαν πιο αγχωμένοι ή χαλαροί, καταθλιπτικοί ή ενθουσιασμένοι.  Επιπλέον, περιοδικά, οι άνθρωποι κλήθηκαν να εκτιμήσουν την ικανοποίησή τους από τη ζωή γενικότερα.

    Μετά από μερικές εβδομάδες, όταν όλα τα άτομα εξοικειώθηκαν με την εφαρμογή αυτή,  άρχισαν να απαντούν σε πρόσθετες ερωτήσεις σχετικά με το αν, τα τελευταία 15 λεπτά, κάθονταν, στέκονταν, περπατούσαν, έτρεξαν, ξάπλωσαν ή έκαναν κάτι άλλο. Ταυτόχρονα, ρωτήθηκαν και για τη διάθεσή τους τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή.

    Κατά τη διάρκεια των 17 μηνών της μελέτης, η εφαρμογή συγκέντρωσε δεδομένα από την οθόνη δραστηριότητας που είναι ενσωματωμένη σχεδόν σε κάθε smartphone σήμερα. Στην ουσία, έλεγξε αν θυμάται κανείς πόσο είχε μετακινηθεί την τελευταία ώρα με τους αριθμούς στην οθόνη δραστηριότητας.

    Γενικά, οι πληροφορίες που παρείχαν οι χρήστες και τα δεδομένα από τις οθόνες δραστηριότητας ήταν σχεδόν ακριβώς οι ίδιες.

    Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, ήταν ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή αποδείχθηκαν πιο ευτυχισμένα όταν είχαν μετακινηθεί την τελευταία ώρα από ό, τι όταν κάθονταν ή ξάπλωναν. 

    Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της σωματικής άσκησης που ανέφεραν οι άνθρωποι ήταν περπάτημα, λίγο τρέξιμο, ποδηλασία ή άλλη πιο έντονη άσκηση.

    Ωστόσο, υπήρχε σύνδεσμος μεταξύ της μετακίνησης με οποιονδήποτε τρόπο και της αίσθησης ευτυχίας,  σύμφωνα με τα δεδομένα από τις εφαρμογές τους, χωρίς να έχει σημασία αν ήταν εργάσιμη μέρα ή σαββατοκύριακο.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που μετακινούνται συχνότερα τείνουν να αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν ότι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους χωρίς να κινούνται.

    Γενικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «οι άνθρωποι που είναι γενικά πιο δραστήριοι είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι και, στις στιγμές που οι άνθρωποι είναι πιο δραστήριοι, είναι πιο ευτυχισμένοι» σύμφωνα με τον Gillian Sandstrom, συν-συγγραφέα της μελέτης και λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Essex.

    Με άλλα λόγια, η κίνηση και η ευτυχία ήταν στενά συνδεδεμένες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

    Φυσικά,  αυτή η μελέτη δεν μπορεί να μας πει εάν το να είμαστε πιο δραστήριοι στην πραγματικότητα μας κάνει να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι ή, αντίθετα, αν το να είμαστε ευτυχισμένοι μας κάνει να κινηθούμε περισσότερο. Δείχνει μόνο ότι η εντονότερη  δραστηριότητα συμβαδίζει με μεγαλύτερη ευτυχία.

     

     

     

    πηγή: NewYorkTimes

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή