Σοκαριστική ανάλυση καθηγητή του πανεπιστημίου Yale: Οι μεγάλες δυνάμεις υπνοβατούν προς μια τυχαία παγκόσμια σύρραξη

Το ότι ζούμε σε μια εποχή που -σύμφωνα με τον Φράνσις Φουκουγιάμα- είχε τελειώσε (μαζί με την… Ιστορία) με την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία αποτελεί σίγουρα ένα σοκ για όσους προέβλεπαν επί μακρόν παγκόσμια ειρήνη μακράς διαρκείας.

Νέος «Ψυχρός πόλεμος»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα διαρκώς αυξανόμενα σημάδια ότι η Κίνα ετοιμάζεται να ενσωματώσει διά της βίας την Ταϊβάν, καθώς και διάφορα άλλα σημεία αναταραχής στον πλανήτη μοιάζουν να επαναφέρουν ένα σκηνικό «Ψυχρού Πολέμου» που όσοι γεννήθηκαν από το 1990 και εντεύθεν δεν γνώρισαν ποτέ.

Ωστόσο, το χειρότερο, σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Yale, Στίβεν Ρόουτς, είναι ότι μέσα σε αυτή τη συνολική ένταση και τις αντιπαλότητες, είναι εύκολο να υπάρξει ένα γεγονός (όπως η δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, που αποτέλεσε την αφορμή για τον Α’ ΠΠ) που θα πυροδοτήσει σύρραξη.

Η Ταϊβάν

Η Ταϊβάν και η Ουκρανία αποτελούν, κατά τον Ρόουτς, τα πιθανότερα σημεία όπου μπορεί να σημειωθεί το γεγονός αυτό που θα οδηγήσει σε παγκόσμιας κλίμακας σύρραξη. Στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα παρέμβουν στρατιωτικά αν η Κίνα επιχειρήσει επανένωση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα διά της βίας.

Μάλιστα, μοιάζουν να εγκαταλείπουν την πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας», αλλά και της «μίας Κίνας» και να ξεκαθαρίζουν ότι γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια πλήρως ανεξάρτητη Ταϊβάν, κάτι που προφανώς εξοργίζει το Πεκίνο, το οποίο «εξερράγη» κατά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Η Ουκρανία

Όσον αφορά στην Ουκρανία, και πάλι οι ΗΠΑ έχουν στραμμένα τα μάτια προς την Κίνα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να παράσχει στη Ρωσία «φονική βοήθεια», ήτοι όπλα για να συνεχίσει την εισβολή και την κατάληψη μεγάλου τμήματος ή και ολόκληρης της χώρας, αν μπορεί.

Μια τέτοια κίνηση από την Κίνα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσουν αναλόγως -κάτι που, μάλλον, σημαίνει νέες κυρώσεις κατά του Πεκίνου, στα πρότυπα των εξαιρετικά σκληρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως το 1914…

Ο Ρόουτς σημειώνει ότι το 1972 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον επισκέφθηκε τη Κίνα και κατάφερε μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις με τον Μάο Τσετούνγκ να απομονώσει στον υψηλότερο δυνατό βαθμό την ΕΣΣΔ. Τώρα όμως είναι η Κίνα και η Ρωσία που συνεργάζονται «χωρίς όρια» για να φρενάρουν την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Ο αρθρογράφος κλείνει με μια απαισιόδοξη νότα: «Τρεις μεγάλες δυνάμεις -οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία- μοιάζουν να πάσχουν από μια βαθιά αίσθηση ιστορικής αμνησίας. Όλες μαζί υπνοβατούν σε ένα μονοπάτι κλιμάκωσης μιας σύγκρουσης, κουβαλώντας εύφλεκτο υλικό πολλών οκτανίων που μπορεί να αναφλεγεί εύκολα. Όπως το 1914».

Καμία δημοσίευση για προβολή