Στο επίπεδο του -30% και διάρκειας 15 μηνών η πιθανή εκτίμηση της βύθισης των αγορών, από την κρίση του κοροναϊού – Τι εκτιμά η Goldman Sachs

Η βύθιση των αγορών, λόγω της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε ο καροναϊός οδηγεί τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν τώρα είναι η ευκαιρία να ξαναμπούν στην αγορά μετοχών, ή αν θα πρέπει να περιμένουν να υπάρξει και άλλη πτώση.

Ιστορικά οι μεγάλες χρηματιστηριακές “καταστροφές” ταλαιπώρησαν τα χρηματιστήρια πέντε χρόνια μέχρι να επανέλθουν από το ναδίρ που βρέθηκαν στα πρό κρίσης επίπεδα. Ο αναλυτής της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, έχει μετρήσει 27 bear markets (στις ΗΠΑ) από το 1800 και βρήκε πως ο μέσος όρος πτώσης σε κάθε μεγάλη κρίση αγορών είναι 38% και πως κατά μέσο όρο χρειάστηκαν 60 μήνες για να επιστρέψουν οι αμερικανικές μετοχές στο προηγούμενο peak τους. Ωστόσο,όπως εξηγεί, αυτό το εύρημα είναι στατιστικού χαρακτήρα και ότι όλες οι bear marketς δεν είναι ίδιες.

H Goldman Sachs θεωρεί πως η τωρινή bear market θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο ολέθριο και επίμονο. Μια παγκόσμια πανδημία είναι ένας νέος κίνδυνος χωρίς σύγχρονο προηγούμενο, και τα επιτόκια είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλά στο μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, πράγμα που σημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν λιγότερη διαθέσιμη δύναμη πυρός για να μετριάσουν την επίπτωση, όπως επισημαίνει.

ΠΙΝΑΚΑΣ – ΠΗΓΗ: Goldman Sachs, Financial Times

Σύμφωνα με μία ανάλυση του διεθνούς Οίκου που δημοσίευσαν οι Financial Times, oι μεγάλες πτώσεις στις αγορές διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες:

«Διαρθρωτικές» bear markets, που προκαλούνται από βαθιές οικονομικές ανισορροπίες και χρηματοπιστωτικές φούσκες που σκάνε, σήμαιναν κατά μέσο όρο μια πτώση 57%, και χρειάστηκαν 111 μήνες για να επιστρέψουν στην προηγούμενη «κορυφή» τους.

«Κυκλικές» bear markets, όπου τα αυξανόμενα επιτόκια περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και πιέζουν τα εταιρικά κέρδη, συνήθως οδηγούν σε πτώση 31% από την κορυφή για την αμερικανική αγορά μετοχών, και χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 50 μήνες για να ανακάμψουν.

«Βear markets από έκτακτα σοκ» που καθοδηγούνται από διάφορα ξαφνικά γεγονότα, όπως ένας πόλεμος, μια εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου, μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές, ή μια σύντομη οικονομική καταστροφή, όπως ήταν το κραχ τη Μαύρης Δευτέρας.

Αυτή η τελευταία περίπτωση φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στο σενάριο του κορωνοϊού. Αυτού του είδους οι bear markets κατά μέσο όρο οδηγούν σε μια πιο μέτρια πτώση, της τάξης του 29%, και διαρκούν μόλις 15 μήνες.