“Στριμωγμένος” ο Ερντογάν μετά και τη νέα ψυχρολουσία από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ – Η στρατηγική της Αθήνας για τις διερευνητικές επαφές και η τακτική της Άγκυρας

Ερντογάν διερευνητικές επαφές

Μπορεί ο Ερντογάν να συνεχίζει την τακτική του “μια στο καρφί και μια στο πέταλο” στην αντίστροφη μέτρηση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά στην πραγματικότητα ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται περικυκλωμένος από προβλήματα και το επόμενο διάστημα πρέπει να πείσει την Ε.Ε για τις ειλικρινείς του προθέσεις, διότι διαφορετικά, θα έρθει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση από αυτή στην οποία βρίσκεται.

Οι ΗΠΑ απειλούν με επιπλέον κυρώσεις για τους S-400

Χθες, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν υπέστη μία ακόμα ψυχρολουσία, ακούγοντας την ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, μιλώντας σε Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο Σάτερφιλντ είπε ξεκάθαρα ότι οι κυρώσεις δεν θα ακυρωθούν όσο βρίσκονται στην Τουρκία οι S-400 και μάλιστα μπορεί να επεκταθούν και σε άλλους τομείς πέραν του αμυντικού.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τις κυρώσεις όχι μόνο με τη χρήση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος αλλά και με την ύπαρξή του στα τουρκικά εδάφη, καθώς φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται την Άγκυρα, καθώς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσει τους S-400.

Ιδιαίτερα θορυβημένοι είναι και οι Τούρκοι επιχειρηματίες, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι κυρώσεις στον εμπορικό τομέα, αλλά και για το ότι αυτές οι σκληρές δηλώσεις γίνονται ενώ δεν έχει αναλάβει ακόμη αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν.

Οι προσδοκίες της Αθήνας από την προεδρία Μπάϊντεν και οι διερευνητικές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και έχοντας βάσιμες προσδοκίες ότι η επικείμενη αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο θα φέρει μεγαλύτερη ισορροπία στις σχέσεις της υπερδύναμης με Αθήνα και Άγκυρα από τη μονομερή στήριξη Τραμπ στον φίλο του Ερντογάν, η Αθήνα στέλνει με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση και την ελπίδα ότι η Τουρκία θέλει την ομαλοποίηση των σχέσεών της όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη.

Aπό την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζει την επιθετική πολιτική των εμπρηστικών δηλώσεων, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας να συνεχιστεί έως την παραμονή των διερευνητικών επαφών, με αποκλειστικό στόχο τη διευρυμένη ατζέντα συνομιλιών.
Στην τακτική αυτή του τούρκου προέδρου, άλλωστε,  εντάσσεται από τις ίδιες πηγές και το νέο, χθεσινό περιστατικό στα Ιμια με την επικίνδυνη παρενόχληση ελληνικού αλιευτικού από τουρκική ακταιωρό, καθώς και το εμπρηστικό μήνυμα στενού συνεργάτη του Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως η ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας».

Ακλόνητη στις θέσεις της η Αθήνα

Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Πρώτον ότι δεν θα υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή που καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεύτερον, ότι το μοναδικό θέμα που θα συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η μοναδική συζήτηση θα έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Τι ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διερευνητικές

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση -όπως από την αρχή είχε διακηρύξει- προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα -την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής της και συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών, για επτά λόγους:

  • Πρώτον: Από την αρχή η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση -που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός- «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Και είμαστε τώρα σε αυτό ακριβώς το σημείο: Η Τουρκία έχει αποσύρει το Ορούτς Ρέις από περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και ζήτησε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες -όπως ανακοινώθηκε- θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.
  • Δεύτερον: Οι διερευνητικές επαφές επανεκκινούν περνώντας στον  61ο γύρο, συνεχίζονται δηλαδή από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Τρίτον: Στο τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα -αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας- προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

  • Τέταρτον: Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.
  • Πέμπτον: Ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική η Ελλάδα πέτυχε, στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.
  • Έκτον: Η Κυβέρνηση προχωρά -με νόμο που ήδη συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα- στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».
  • Έβδομον: Στο ίδιο αυτό διάστημα, η Κυβέρνηση -όπως ακριβώς έχει διακηρύξει ο Πρωθυπουργός το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη- ανέπτυξε δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προχώρησε -ανάμεσα στα άλλα- σε συμφωνία για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» και το νομοσχέδιο που αφορά στην έγκρισή της ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Καμία δημοσίευση για προβολή