Κώστας Μποτόπουλος

Τα “πάνω, κάτω” από Κομισιόν και ΕΚΤ: Η Ελλάδα στους καλούς μαθητές της Ευρώπης, η Ευρωζώνη σε μπελάδες

Του Κώστα Μποτόπουλου

 

Οι γενικές συνθήκες (μια οικονομία που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά κι έχει, λόγω μεγέθους και συμμετοχής στην Ευρωζώνη, περιορισμένη έκθεση στις διεθνείς αναταράξεις) και τα ειδικά επιτεύγματα (πολιτική σταθερότητα, επιμονή στα βασικά) έχουν φέρει την Ελλάδα από τις τελευταίες θέσεις στους καλούς μαθητές της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή που οι χτεσινοί καλοί μαθητές, ακόμη κι εκείνοι που έκαναν τους δασκάλους, αγκομαχούν κι υποχωρούν. Αυτό επιβεβαιώθηκε και πάλι, μέσα από την άσκηση του “Ευρωπαικού Εξαμήνου”, δηλαδή της γνωστοποίησης των εθνικών προυπολογισμών και των παρατηρήσεων της Επιτροπής επί της γενικής οικονομικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους.

Καλά τα νέα για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή, την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αλλά και την ευγλωττία των αριθμών, στην Ελλάδα:

– κατατέθηκε ένας προυπολογισμός σύγκλισης: αύξηση του ΑΕΠ, αυξήσεις μισθών, πλεόνασμα 2,1%, δημοσιονομική ισορροπία που εμπεριέχει δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές ενισχύσεις

– τα δομικά προβλήματα (στενή παραγωγική βάση, φουσκωμένο αλλά αναποτελεσματικό κράτος, μη ισόρροπη σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, έλλειψη φαντασίας και τόλμης κατά τη θέση προτεραιοτήτων) δεν έχουν μειωθεί στον απαιτούμενο βαθμό, αλλά δεν φρενάρουν τη βελτίωση

– στον τραπεζικό τομέα είχαμε καταιγισμό θετικών βημάτων: επιτυχής (8 φορές υπερκάλυψη) δημόσια πρόταση Εθνικής, ολοκλήρωση στρατηγικής συμφωνίας Αlpha-Unicredit, ανάκαμψη Attica (11,5 εκ. κέρδη έναντι 34,4 εκ. ζημιών πέρσι την ίδια εποχή), είσοδος στο Χρηματιστήριο κι άλμα καθαρών κερδών Optima, έγκριση κι επικείμενη ψήφιση “Ηρακλή 3” για τα κόκκινα δάνεια και μάλιστα ενισχυμένου κατά 2 δις και υπό την εγγύηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Άλλη εικόνα στην Ευρωζώνη

Σε εντελώς διαφορετικό ρυθμό κινείται η Ευρωζώνη γενικώς και η Γερμανία ειδικώς.

Η μεν Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα:

– εκπέμπει SOS για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα (λόγω υψηλών επιτοκίων αλλά και καθυστέρησης στον αγώνα της καινοτομίας), τις προοπτικές ανάπτυξης

– απειλεί με βαριά πρόστιμα σειρά μεγάλων τραπεζών για μη αποτίμηση του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή

– παραδέχεται, δια της Προέδρου της, την ανεπαρκή πρόοδο της “Ευρωπαικής Ένωσης Χρηματαγορών” (Capital Markets Union) και φανερώνει την αμηχανία της μέσα από την πρόταση για ενδυνάμωση της ρυθμιστικής Αρχής (ESMA)

– προειδοποιεί, μέσω του Αντιπροέδρου της, για “πρώιμα σημάδια στρεσαρίσματος” των τραπεζών, ιδίως λόγω αύξησης κόκκινων δανείων και μη έγκαιρων πληρωμών.

Η δε Επιτροπή:

– διαπιστώνει υπέρβαση του στόχου του 3% σε 9 χώρες, ανάμεσα στις οποίες αμφότερες οι “ατμομηχανές” (Γερμανία και Γαλλία), αλλά και οι ως χτες πρωτεργάτες των “σφιχοχέρηδων” Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία

– αποδίδει τα εύσημα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και με κάποιους αστερίσκους και στην Ιταλία, ολοκληρώνοντας έτσι, μέσα από σύγκριση, την ανατροπή αλλά  και την απειλή αστάθειας: γιατί και η πολιτική κατάσταση είναι, στις περισσότερες χώρες, πολύ ανησυχητική.

Περισσότερο από όσο ήρθαν τα κάτω, πάνω, ήρθαν, συνεπώς, τα πάνω, κάτω. Στη δε ελληνική περίπτωση και το πάνω είναι αρκετά σχετικό, αφού τα πόδια της οικονομίας, ακόμα και καλλωπισμένα, παραμένουν πήλινα.

Κώστας Μποτόπουλος

Καμία δημοσίευση για προβολή