Τι συμβαίνει με τα Mirage 2000 των ΗΑΕ και πόσο πιθανό είναι προστεθούν στον στόλο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Τα Mirage 2000 των ΗΑΕ μπορεί να προστεθούν στον ελληνικό στόλο

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 το economico.gr, αποκάλυπτε μια ανάλυση του Forbes που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Τα Mirage των ΗΑΕ

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και ΗΑΕ για την πώληση στο αραβικό κράτος 50 μαχητικών 5ης γενιάς F-35, το περιοδικό εκτιμούσε ότι στο πλαίσιο της πρόσφατα τότε συνηφθείσας στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας των ΗΑΕ με την Ελλάδα, το Άμπου Ντάμπι ίσως εξέταζε το ενδεχόμενο να πουλήσει σε πολύ προνομιακή τιμή τα Mirage 2000-9 που διαθέτει στην Αθήνα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η συμφωνία για τα F-35 «πάγωσε» μετά τους πολλούς και δύσκολους όρους που έθεταν οι ΗΠΑ στα ΗΑΕ, ωστόσο το Άμπου Ντάμπι απάντησε άμεσα με την ανακοίνωση αγοράς 80 μαχητικών από τη Γαλλία, προκειμένου να ανανεώσει τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας του (τα ΗΑΕ διαθέτουν, εκτός από τα Mirage 2000-9, και μια ειδική έκδοση των F-16).

«Ζωντανό» το σενάριο

Η εξέλιξη αυτή διατηρεί «ζωντανό» το σενάριο πώλησης των Mirage 2000-9 στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει επίσης Mirage 2000-5 και θεωρείται ότι με την απόκτηση των πιο εξελιγμένων αυτών γαλλικών μαχητικών, πέραν της ενίσχυσης της Αεροπορίας, θα διευκολυθεί σημαντικά και η διαλειτουργικότητα με τα ελληνικά Rafale, καθώς κάπως έτσι λειτουργεί και η Armee de l’ Αir της Γαλλίας.

Σημειώνεται, δε, ότι για τα Mirage 2000-9 ερίζουν τόσο η Αίγυπτος όσο και το Μαρόκο, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξαιρετικά καλές σχέσεις Αθήνας-Άμπου Ντάμπι κάνουν φαβορί για την απόκτηση των μαχητικών την Ελλάδα, αν τελικά τα ΗΑΕ αποφασίσουν να τα αποσύρουν από την Πολεμική Αεροπορία τους, καθώς θα αρχίσουν να υποδέχονται τα νέου τύπου γαλλικά Rafale.

Σιβυλλικός Παναγιωτόπουλος

Ερωτηθείς σχετικά για τα σενάρια αυτά, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας αρχικά ότι η Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020–2034 είναι σαφώς καθορισμένη και εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ, όπου και προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην πρόσκτηση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Ωστόσο σημείωσε ότι εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης, με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι εμπίπτουν στην κατηγορία του «απορρήτου», διότι άπτονται του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και της Δομής Δυνάμεων των ΕΔ της χώρας.

Οι προτεραιότητες

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα επικεντρώνεται στο ζήτημα της απόκτησης των Rafale και τον φρεγατών Belh@rra, καθώς και στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την απόκτηση, μετά το 2028, των μαχητικών F-35, οπότε και θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την αγορά του συγκεκριμένου υπερεξελιγμένου οπλικού συστήματος.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αν τα ΗΑΕ προχωρήσουν στην πώληση των Mirage 2000-9 και η τιμή είναι πραγματικά δελεαστική, τότε η Αθήνα δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει την προνομιακή σχέση της με το Άμπου Ντάμπι και να μπει στο παιχνίδι της απόκτησής τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή