Περίεργα πράγματα στη Ρωσία: Καταργείται το ανώτατο ηλικιακό όριο κατάταξης στο στρατό, αυξάνονται μισθοί και συντάξεις

Καταργείται το ανώτατο ηλικιακό όριο κατάταξης στο στρατό στη Ρωσία

Σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που προκαλούν απορίες, αλλά δίνουν και στοιχεία για το πώς σκοπεύει να κινηθεί από τούδε ο Ρώσος πρόεδρος, προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό κοινοβούλιο κατήργησε το ανώτατο ηλικιακό όριο που υπήρχε για να μπορεί να καταταγεί κάποιος στον στρατό. “Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης νόμου θα επιτρέψει να προσελκυθούν στον στρατό ειδικοί σε περιζήτητες ειδικότητες“, υπογραμμίζει ένας από τους συντάκτες του κειμένου, ο βουλευτής Αντρέι Καρταπόλοφ, η δήλωση του οποίου αναφέρεται στον ιστότοπο της Δούμας.

Σήμερα ειδικά, πρέπει να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και να βοηθήσουμε το υπουργείο Άμυνας. Ο Ανώτατος Διοικητής μας κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας θα κερδίσουν και χρειάζεται να βοηθήσουμε“, δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν. Μέχρι σήμερα, μόνον οι πολίτες ηλικίας 18 ως 40 ετών επιτρεπόταν να συνάψουν ένα πρώτο συμβόλαιο πρόσληψης στις ένοπλες δυνάμεις. Για τους αλλοδαπούς, το ηλικιακό περιθώριο ήταν από τα 18 ως τα 30 χρόνια.

Μεγάλες οι απώλειες

Πλέον θα είναι δυνατό οποιοσδήποτε εθελοντής που δεν έχει συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία ορίζεται σήμερα στα 61,5 έτη για τους άνδρες, να καταταγεί στον στρατό. Η νομοθετική κίνηση αυτή, πάντως, “κουμπώνει” εύκολα με τις πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες και σε υλικό και σε ανθρώπινο δυναμικό στις μάχες στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 25 Μαρτίου ότι 1.351 μέλη του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού είχαν σκοτωθεί και 3.825 τραυματιστεί από τις 24 Φεβρουαρίου που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, ενώ αξιωματούχοι των ουκρανικών και δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν δηλώσει ότι οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν σημαντικά υψηλότερες τότε και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τον Μάρτιο.

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό κατά 10%, παρά τις κυρώσεις των δυτικών χωρών, που πλήττουν την οικονομία της χώρας, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, που μεταδόθηκε στην τηλεόραση. Όπως είπε, δεν σχετίζονται όλα με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός φέτος δεν θα υπερβεί το 15%.

Η κίνηση Πούτιν επιδέχεται πολλών ερμηνειών, με την κυριότερη να είναι ότι με τις αυξήσεις προσπαθεί να περιορίσει τις εσωτερικές αντιδράσεις για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος προκαλεί μεγάλες απώλειες και έχει καταστήσει τη Ρωσία χώρα-παρία. Από την άλλη, με την εντολή για αυξήσεις επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι, παρά τις βαρύτατες κυρώσεις της Δύσης, η ρωσική οικονομία αντέχει και το ρούβλι ενισχύεται έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Σε τρίτο επίπεδο, ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να δημοιουργήσει ένα κλίμα σχετικής «κανονικότητας», όπου, ναι μεν υπάρχει ο πόλεμος με την Ουκρανία, αλλά στη Ρωσία η ζωή συνεχίζεται κανονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Επίσης, επικεντρώνοντας τη συζήτηση σε εσωτερικά θέματα, ο Πούτιν επιδιώκει να βγάλει από την ατζέντα της επικαιρότητας το έτερο μεγάλο πρόβλημα, αυτό του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Μόσχα επιχειρεί να υποβαθμίσει.

Καμία δημοσίευση για προβολή