Το Κίεβο κάνει τα πρώτα δειλά βήματα προς μια πιο “φυσιολογική” ζωή, καθώς οι εισβολείς στρέφουν τα πυρά τους στο Ντονμπάς, τη Μαριούπολη και την Οδησσό  

Το Κίεβο κάνει τα πρώτα δειλά βήματα προς μια πιο

Το Κίεβο κάνει τα πρώτα δειλά βήματα προς μια πιο φυσιολογική ζωή, αφού οι δυνάμεις εισβολής εγκατέλειψαν ταπεινομένες την ουκρανική πρωτεύουσα και αναδιπλώθηκαν προς τα Νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας με στόχο να αποσπάσουν, με μεγάλη συγκένρωση πυρός, το βιομηχανικό Ντονμπάς , και τις πόλεις – λιμάνια Μαριούπολη και Οδησσό.

Πολλοί ουκρανοί πολίτες επιστρέφουν στις εστίες τους , ο σιδηροδρομικός σταθμός του Κιέβου γεμίζει επιβάτες επιστροφής και οικογένειες ξανασμίγουν – συγκινημένοι και αγανακτισμένοι – στα συντρίμια που άφησαν στην ιστορική πόλη οι Ρώσοι εισβολείς. Οι καφετέριες και οι πάγκοι της αγοράς ανοίγουν σιγά – σιγά και η πρωτεύουσα αρχίζει δειλά να λειτουργεί και πάλι, μετά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς που δέχτηκε όλο τον προηγούμενο μήνα.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει…

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει τελειώσει. όπως μεταδίδει το Reuters, μια εβδομάδα αφότου οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από χωριά στα βόρεια του Κιέβου, αφήνοντας πίσω τους κατεδαφισμένα κτίρια και πτώματα στους δρόμους, αξιωματούχοι της Ουκρανικής κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει τους αμάχους να μην επιστρέψουν ακόμη στην πρωτεύουσα, φοβούμενοι μια νέα επίθεση. Η επιθυμία όμως πολλών ανθρώπων να ξανασμίξουν με τους ηλικιωμένους γονείς ή να συνεχίσουν τις δουλειές τους είναι υπεράνω κάθε ανησυχίας για την ασφάλεια τους.

Άλλοι πάλι, επέστρεψαν χωρίς τις οικογένειές τους, αφήνοντας τις γυναίκες και τα παιδιά στη σχετική ασφάλεια της δυτικής Ουκρανίας, αρκετοί επιδιώκουν μια γρήγορη ‘επιστροφή’ για να πάρουν περισσότερα από τα υπάρχοντά τους και τα αυτοκίνητά τους πριν φύγουν ξανά. Οι λιγότεροι είπαν ότι επέστρεψαν για να μείνουν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Μια πόλη ψάχνει να πιάσει το νήμα της “κανονικής” ζωής

Η χθεσινή μέρα ήταν ηλιόλουστη. Στην πρωτεύουσα υπήρχαν περισσότερα σημάδια μιας “πιό κανονικής” ζωής. Οι τζόγκερ βγήκαν για το πρωινό τους τρέξιμο, οι γυναίκες περπατούσαν μαζί με τα σκυλιά τους και οι καμπάνες της εκκλησίας κάλεσαν τους πιστούς σε μια πρωινή λειτουργία, παρατηρούν οι ανταποκριτές του Reuters.

Όμως, παρ’όλα αυτά, έξι εβδομάδες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – όπου έφτασαν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Κίεβο, πολλά από τα καταστήματα κατά μήκος της κύριας οδού Khreshchatyk της πρωτεύουσας παραμένουν κλειστά. Τα σημεία ελέγχου του στρατού και τα οδοφράγματα εξακολουθούν να περιφρουρούν τους δρόμους της πόλης, υπενθυμίζοντας στους κατοίκους ότι η επιστροφή στην κανονική ζωή μπορεί να είναι ακόμα μακριά.

Για όσους έχουν μείνει, υπάρχει ακόμα ένα συναίσθημα φρίκης και πόνου, που μπορεί να πάρει χρόνο για να ξεπεραστεί.

Ντονμπάς: οι Ρώσοι “αποκόπτουν όλες τις πιθανές οδούς εξόδου”

Η εικόνα είναι διαφορετική στο Ντονμπάς , όπου χιλιάδες άμαχοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον ρωσικό κλοιό και ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Οι ερχόμενες ημέρες θα είναι για τους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας “η τελευταία ευκαιρία” να εκκενώσουν την περιοχή, προειδοποίησαν χθες οι τοπικές αρχές, καθώς όλες οι ελεύθερες πόλεις της περιοχής του Λουχάνσκ βρίσκονται υπό τα πυρά του εχθρού”, προειδοποίησε στο Facebook o κυβερνήτης της περιοχής Σεργκέι Γκαϊντάι, λέγοντας πως οι Ρώσοι “αποκόπτουν όλες τις πιθανές οδούς εξόδου”.

“Μην διστάσετε να φύγετε”, είπε, αφού είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα στο Telegram ότι οι αρχές “δεν θα επιτρέψουν μια δεύτερη Μαριούπολη”, αναφερόμενος στην πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η κατάσταση στη Ρούμπιζνε και την Ποπάσνα, δύο πόλεις της περιφέρειας του Λουχάνσκ, “επιδεινώνεται”, πρόσθεσε. “Η απομάκρυνση των αμάχων είναι περίπλοκη” και “δεν υπάρχει ένα νοσοκομείο στην περιοχή που να παραμένει αλώβητο”. “Θα βγάλουμε τους ανθρώπους με λεωφορεία μέχρι την τελευταία ημέρα, μέχρι οι Ρώσοι να εξαπολύσουν επίθεση”, τόνισε ωστόσο.

“Η ένταση στο Ντονμπάς αυξάνεται”, είπε από την πλευρά του σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος του Ντνίπρο, ο Μπόρις Φιλάτοφ, καλώντας “κυρίως τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους” να “φύγουν, εκείνοι που μπορούν”.

Ωστόσο, τα τρένα που απομακρύνουν κατοίκους από την ανατολική Ουκρανία μπλοκαρίστηκαν χθες, καθώς βομβαρδίστηκε η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων, Ολεξάντρ Καμίσιν.Η γραμμή αυτή είναι σήμερα μια “γραμμή επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Καμίσιν, τρία τρένα έχουν μπλοκαριστεί στο Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ.”Αναμένουμε να τερματιστούν τα πυρά για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Μέχρι να γίνει αυτό, οι επιβάτες των τρένων μεταφέρθηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς” εξήγησε ο Καμίσιν.

5.000 νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη, λεει ο φιλορώσος δήμαρχος

Ο νέος  “δήμαρχος” που εγκατέστησαν οι φιλορωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη ανακοίνωσε χθες ότι “περίπου 5.000 άνθρωποι”, σκοτώθηκαν σε αυτήν την ουκρανική πόλη που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό και τους αυτονομιστές συμμάχους του.

“Περίπου το 60-70% των κατοικιών έχει καταστραφεί πλήρως ή μερικώς”, πρόσθεσε ο Κονσταντίν Ιβατσένκο, ο οποίος διορίστηκε “δήμαρχος” την πόλης την Τετάρτη, από τον Ντενίς Πουσίλιν, τον επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει πολύ βαρύτερο απολογισμό για τη Μαριούπολη.

 “Οι Ρώσοι θέλουν να εξαφανίσουν τη Μαριούπολη”

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα της Μαριούπολης, με την ανθρωπιστική κρίση για τους κατοίκους της μαρτυρικής πόλης να βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου.

Οι Ρώσοι καταστρέφουν ό,τι δομές έχουν μείνει όρθιες, χτυπώντας κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία, κατοικίες, δρόμους και καταφύγια. Άγνωστο παραμένει πόσοι άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ολοκληρωτική επίθεση των στρατευμάτων του Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοχή, τόσο από τις βόμβες, όσο και από τις ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

“Πρόκειται για την απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη ολοκληρωτικά. Υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση”, τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων της Μαριούπολης Σερχέι Βολίνα, προσθέτοντας ότι “μαχόμαστε εδώ και 40 ημέρες κόντρα στον ρωσικό στρατό, ο οποίος μας κτυπά με επίγειες και θαλάσσιες δυνάμεις. Είναι πολύ δύσκολο για μας”.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή