Τρεις στόχοι θα ορίσουν τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ

Τρεις στόχοι πρέπει να επιτευχθούν, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, για να οριστεί η μελλοντική σχέση της Βρετανίας μετά το Brexit, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία και η επικύρωση μιας σχέση για τη μετά Brexit εποχή έως το τέλος του 2020 όπως ζητά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον: «θα είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε όλα», δήλωσε σε άρθρο του στον ιστότοπο Project Syndicate, ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ έχει τρεις στόχους, που τους χαρακτηρίζει «πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις» για τις προσεχείς συνομιλίες:

  • Όσον αφορά τα διεθνή θέματα, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με θετικό τρόπο με τη Βρετανία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους παγκόσμιους οργανισμούς όπως στα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την G20», δήλωσε.
  • Το θέμα της ασφάλειας θα είναι πιο δύσκολο, καθώς «ο ίδιος βαθμός συνεργασίας για την ανταλλαγή των δεδομένων δεν είναι απλά δυνατός με μια τρίτη χώρα που βρίσκεται εκτός του χώρου Σένγκεν», προειδοποίησε.
    «Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των κυβερνοεπιθέσεων και άλλης απόπειρας υπονόμευσης των δημοκρατιών μας θα απαιτήσει κοινή προσπάθεια» και τέλος,
  • «κάθε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πρέπει να προβλέπει ισότιμους όρους στον τομέα των κανόνων, των κρατικών ενισχύσεων και των φορολογικών θεμάτων», τόνισε για να προσθέσει ότι «αν επιτύχουμε αυτούς τους τρεις στόχους, θα έχουμε αξιοποιήσει την προσεχή χρονιά».

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα ο Τζόνσον δήλωσε ότι μια «φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς ευθυγράμμιση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά μάλλον με έναν έλεγχο των δικών μας νόμων και των στενών και φιλικών σχέσεων».

Η δήλωση αυτή ανησυχεί τις Βρυξέλλες καθώς σημαίνει ότι ο Τζόνσον μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τη Βρετανία μια νέα Σιγκαπούρη, προσπαθώντας να πουλάει στην Ευρωπαϊκή Ένωσ εμπορεύματα σε χαμηλότερη τιμή μειώνοντας το επίπεδο των προδιαγραφών που προστατεύουν τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι μόνο μια απλή εμπορική συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος του 2020 και ότι θα πρέπει «πολύ πιθανά να διευρυνθεί τα προσεχή έτη» σε άλλους τομείς.

Ουσιαστικά οι δύο πλευρές έχουν χρονικό περιθώριο μόλις 11 μηνών για να συμφωνήσουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωσης στις 31 Ιανουαρίου.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ