ΤτΕ: Αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη – 2,5% στην επόμενη διετία και 2,3% το 2026

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα "αποχαιρετίσει" το 2023 στο επίπεδο του 4,1% - από 9,3% το περασμένο έτος - μια ευπρόσδεκτη αποκλιμάκωση που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη υποχώρηση των τιμών ενέργειας.

Ιστορικό ρεκόρ στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων

Δυσμενώς αναθεώρησε η κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας στο ερχόμενο έτος, εκτιμώντας πλέον πως αυτή θα διαμορφωθεί σε 2,5% – από 3% που ήταν η σχετική πρόβλεψή της μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Η μεταβολή αυτή στις εκτιμήσεις της κεντρικής τραπέζης αντικατοπτρίζει τόσο τη διατήρηση των επιτοκίων σε “ακριβό” επίπεδο, όσο και τις νεότερες προβλέψεις για ασθενέστερες οικονομικές “επιδόσεις” της Ευρωζώνης το 2024.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση του διοικητού της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, η Ελληνική οικονομία προβλέπεται πως στο τέλος 2023 θα έχει αναπτυχθεί κατά 2,4%, με το ρυθμό ανάπτυξής της να αυξάνεται οριακά σε 2,5% τόσο για το 2024, όσο και για το 2025, υποχωρώντας σε 2,3% για το 2026.

Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση της ΤτΕ, ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα χρειαστεί μέχρι το τέλος του 2026 για να υποχωρήσει στο επίπεδο του 2% που θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ, ECB) ως μεσοπρόθεσμο επίπεδο “σταθερότητας τιμών”, στόχος για τον οποίο διατηρεί υψηλά τα παρεμβατικά της επιτόκια.

Πάντα σύμφωνα με την ΤτΕ, η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας στην ερχόμενη τριετία θα συνεχίσει να τροφοδοτείται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, τις αξιόλογες εξαγωγικές επιδόσεις και την προσέλκυση – εγχώριων και ξένων – επενδύσεων, με τη συνδρομή και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Σταθερότητας, ενώ η καθαρή συμβολή του εξωτερικού τομέα προβλέπεται οριακά αρνητική.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα “αποχαιρετίσει” το 2023 στο επίπεδο του 4,1% – από 9,3% το περασμένο έτος – μια ευπρόσδεκτη αποκλιμάκωση που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη υποχώρηση των τιμών ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί σε 5,3% εφέτος, για να ακολουθήσει στα επόμενα χρόνια μια τροχιά αποκλιμάκωσης.

ΤτΕ: Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ελλάδος

Στην Ενδιάμεση Έκθεσή της, η ΤτΕ αναφέρεται και σε κινδύνους που ενδέχεται να απειλήσουν την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Σε αυτούς, περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

– Χαμηλότερος του εκτιμώμενου ρυθμός απορρόφησης και αξιοποίησης των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
– Ενδεχόμενη επιδείνωση των ταυτόχρονων γεωπολιτικών κρίσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή με τρόπο που θα επηρεάσει το πλαίσιο διεθνούς εμπορίου
– Καθυστέρηση στην υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, λόγω επιβράδυνσης της βελτίωσης τόσο της παραγωγικότητας, όσο και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας
– Από τους απρόβλεπτους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την Ελληνική ανάπτυξη, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα

Θετικά στην πορεία την Ελληνικής οικονομίας θα επιδρούσε τυχόν ταχύτερη ανάπτυξη του τουρισμού και προσέλκυση ακόμα μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων μετά την αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από τους μεγαλύτερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή