Τζέιμς Σταυρίδης: Ο Πούτιν βυθίζεται στην απόγνωση, δεν έχει καμία σοβαρότητα η απειλή χρήσης πυρηνικών

Τζέιμς Σταυρίδης: δεν έχει καμία σοβαρότητα η απειλή χρήσης πυρηνικών του Πούτιν

Ο πρώην αρχηγός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη αποδόμησε πλήρως και… χωρίς οίκτο τη νέα στρατηγική που φαίνεται να υιοθετεί ο Ρώσος πρόεδρος.

Μιλώντας στον ρ/σ WABC 770 στις ΗΠΑ, ο ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης, σχολιάζοντας τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο Βλαντίμιρ Πούτιν (μερική επιστράτευση στη Ρωσία, νέες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων) απέρριψε πλήρως τη ρητορική του Ρώσου προέδρου, λέγοντας ότι «βυθίζεται στην απόγνωση» όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις αδυνατούν ακόμα και να κρατήσουν τα εδάφη που έχουν κατακτήσει.

Τα λάθη του Πούτιν

Όσον αφορά στις απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών, ο ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος επισήμανε ότι κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά, καθώς και ο ίδιος γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα έστρεφε εναντίον του ακόμα και τους πιο στενούς συμμάχους του, όπως η Κίνα ή το Ιράν, καθώς «κανείς δεν πρόκειται να στηρίξει τη Ρωσία, αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Όσον αφορά στα «δημοψηφίσματα» που βρίσκοντας από την περασμένη Παρασκευή σε εξέλιξη σε ρωσόφωνες ή κατακτημένες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, ο ναύαρχος ε.α. τα χαρακτήρισε με ωμό τρόπο ως «ανοησίες» και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ούτε μία χώρα που θα αναγνωρίσει τις περιοχές αυτές (Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα), ως τμήμα της Ρωσίας.

Ο Σταυρίδης επέκρινε και την απόφαση Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αφορά περίπου 300.000 άτομα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κανείς δεν θέλει να επιστρατευτεί». «Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στη Ρωσία. Το πράγμα αρχίζει να αποκτά την αίσθηση της περιόδου του πολέμου στο Βιετνάμ, μιας διαρκώς αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας», σημείωσε.

Η πρόβλεψη για τις διαπραγματεύσεις

Πάντως, ο Σταυρίδης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το τέλος της σύγκρουσης θα είναι πολύ σύνθετες, καθώς εκτίμησε ότι η Ρωσία ήδη κατέχει το 10% της Ουκρανίας το οποίο είναι έντονα φιλορωσικό, επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει στις συζητήσεις, και τόνισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα ισχυριστεί ότι η εισβολή ήταν παράνομη και, ως εκ τούτου, η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη αυτά.

«Η δουλειά μας είναι να δώσουμε στους Ουκρανούς όλα τα εργαλεία που χρειάζονται, ώστε να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με την ισχυρότερη δυνατή θέση. Μετά, είναι θέμα του Ζελένσκι και, ειλικρινά, του Πούτιν», είπε εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να διαπραγματευτούν μετά από διάστημα 6 ως 12 μηνών από σήμερα, όπερ σημαίνει ότι το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται ακόμα.

Τέλος, ο Σταυρίδης εκτίμησε ότι άλλο ένα λάθος του Πούτιν είναι ο εκβιασμός που κάνει στην Ευρώπη με το φυσικό αέριο, ώστε να σταματήσει να βοηθά την Ουκρανία: «Ο χειμώνας θα είναι κρύος, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν θα παγώσουν, ούτε θα πεθαίνουν σε παγωμένα σπίτια. Θα αναγκαστούν να φοράνε πουλόβερ, να βάλουν τους θερμοστάτες χαμηλότερα, αλλά δεν νομίζω ότι θα “σπάσει” η αποφασιστικότητά τους».

Μόσχα: Μιλάμε με ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Σημειώνεται, πάντως ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι υπάρχουν «σποραδικές επαφές» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα, λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι «δεν μπλοφάρει» όταν έλεγε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν αισθανθεί ότι θα απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα δύο μέρη διατηρούν έναν περιορισμένο ανοιχτό δίαυλο διαλόγου που επιτρέπει την «επείγουσα ανταλλαγή μηνυμάτων» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου. «Υπάρχουν δίαυλοι για διάλογο στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά είναι πολύ σποραδικού χαρακτήρα. Τουλάχιστον επιτρέπουν την ανταλλαγή κάποιων επειγόντων μηνυμάτων σχετικά με τις θέσεις της άλλης πλευράς», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Καμία δημοσίευση για προβολή