"Βαθιά περήφανος" για τη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας, για "απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις" τον κατηγορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βαθιά περήφανος», όπως δήλωσε στο διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη συμφωνία με τα Σκόπια.

«Ιστορική λύση»

Ο πρωθυπουργός αποτίμησε τη συμφωνία αυτή ως «μια ιστορική λύση που κινείται στην εθνική γραμμή, εξασφαλίζει την απαλοιφή αλυτρωτικών προβλέψεων αλλά και προστατεύει τον διαχωρισμό της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας από κάθε απόπειρα οικειοποίησής της»

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιλάει για «κακή συμφωνία» που εμπεριέχει «απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις» και καλεί τον πρωθυπουργό να μην την υπογράψει.

«Απαράδεκτη εθνική υποχώρηση»

Ο κ. Μητσοτάκης  χαρακτηρίζει την αποδοχή της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής εθνότητας» ως μη αποδεκτές εθνικές υποχωρήσεις, ενώ αναφερόμενος στη διπλωματική διαδικασία που ακολουθήθηκε, σημειώνει ότι αυτή περιφρόνησε  τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του.

«Περήφανος» και ο Ζάεφ

Στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ – και αυτός «περήφανος» – ανακοίνωσε ότι το όνομα της χώρας του θα είναι «Σέβερνα Μακεντόνια» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Ο κ. Ζάεφ έκανε και αυτός λόγο, όπως και ο κ. Τσίπρας, για «ιστορική λύση». Τόνισε  ότι η συμφωνία που έκανε με τον έλληνα πρωθυπουργό διαφυλάττει τη «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα». Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και απηύθυνε κάλεσμα στην αντιπολίτευση να τη στηρίξει.

Το  «δούναι και λαβείν»

Στο μεγάλο παζάρι -με τις αφόρητες πιέσεις του γερμανικού και αμερικανικού παράγοντα –πιέσεις που ποτέ δεν έκρυψαν :

Η Ελλάδα φαίνεται ότι πήρε το “erga omnes” για το νέο όνομα τους και την υποσχετική ότι οι Σκοπιανοί θα τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους σχετικά. Επίσης πήρε τη διαβεβαίωση ότι θα απαλείψουν από τον καταστατικό χάρτη τους τα αλυτρωτικά στοιχεία και επίσης ότι θα μεριμνήσουν ώστε να μην συγχέεται οποιαδήποτε ιστορική αναφορά τους με την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Τα Σκόπια πήραν την αναγνώριση της «Μακεδονικής εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας» των υπηκόων τους και της «Μακεδονικής γλώσσας». Πήραν επίσης την υποσχετική ότι η Ελλάδα θα αποδεχτεί την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υποσχετική», γιατί έχει την αίρεση ότι θα εφαρμόσουν όλα όσα συμφώνησαν. Αν η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε «αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραγδαίες εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τον Προκόπη Παυλόπουλο

ΟΛΑ όσα προηγήθηκαν της συμφωνίας