S-400: Η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να συζητήσει την Ουάσινγκτον για τους ρωσικούς πυραύλους – Βήμα πίσω ή κίνηση τακτικής;

Ρωσική παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας με αιχμές κατά της Ελλάδας
Φαίνεται ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ που δρομολογεί η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο της χώρας προκαλούν προβληματισμό στην Άγκυρα, η οποία και βλέπει να χάνει έναν πανίσχυρο σύμμαχο στο Οβάλ Γραφείο. Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταθέτει τα όπλα και επιμένει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα, η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται ότι ανασχεδιάζει την τακτική της, όσον αφορά σε ζητήματα που προκαλούν «τριβές» με τις ΗΠΑ.

Να συζητήσουμε για S-400 και F-35

Έτσι, περαιτέρω μελέτης και ανάλυσης χρήζει η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συζητήσει τους προβληματισμούς της Ουάσιγκτον σχετικά με την τεχνική συμβατότητα των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και των αμερικανικών αεριωθούμενων F-35, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της Τουρκίας για κοινή ομάδα εργασίας με την Ουάσινγκτον επί του θέματος.

Πιο σκληρός ο Μπάιντεν

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να είναι πιο σκληρός με την Τουρκία από ό,τι ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως αναφορικά με τις εξωτερικές και αμυντικές πολιτικές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπάιντεν δεν αποκλείεται να στηρίξει τις προσπάθειες του Κογκρέσου να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Προβληματισμός για τα F-35

Η Ουάσιγκτον λέει ότι η χρήση των συστημάτων S-400 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την άμυνα του ΝΑΤΟ και ιδίως τα stealth μαχητικά F-35, τα οποία και μπορεί να «μάθουν» να αναγνωρίζουν. Η Τουρκία λέει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν συνιστούν απειλή, ενώ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα ότι η άρνηση των ΗΠΑ να της πουλήσουν πυραύλους Patriot, την οδήγησαν να αναζητήσει άλλες διόδους.

Αναφορά Ακάρ στους S-300

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη συμβατότητα των S-400 και των F-35», δήλωσε ο Ακάρ. «Η ασφάλεια της τεχνολογίας των F-35 είναι τόσο σημαντική για την Τουρκία όσο και για εκείνους», τόνισε, προσθέτοντας ότι η πρόταση για μία κοινή ομάδα εργασίας παραμένει ακόμη στο τραπέζι. Ο Ακάρ συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προετοιμασίες και τις δοκιμές των συστημάτων S-400, για τα οποία είπε «θα χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως το ρωσικό σύστημα S-300 χρησιμοποιείται από άλλα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», κάνοντας έμμεση αναφορά στην Ελλάδα.

Καμία δημοσίευση για προβολή