Ξανά στο στόχαστρο των ΗΠΑ η βάση στο Ιντσιρλίκ: Κάλεσμα στον Μπάιντεν να την εγκαταλείψει «εδώ και τώρα»

Σε «γόρδιο δεσμό» στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας τείνει να μετατραπεί η αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ. Κατά καιρούς, η Ουάσινγκτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάλειψής της -ενδεχομένως για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα μέρους των δραστηριοτήτων της- και, από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα τη χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης, ανακοινώνοντας σε διάφορες περιπτώσεις ότι θα διώξει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από εκεί.

Φυγή από το Ιντσιρλίκ «εδώ και τώρα»

Ειδικά στις ΗΠΑ, πάντως, η άποψη ειδικών και άλλων αναλυτών είναι ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να φύγει από το Ιντσιρλίκ και να μεταφέρει σε «ασφαλές έδαφος» τα πυρηνικά όπλα που έχει αποθηκευμένα στη βάση. Μάλιστα, πρόσφατα Αμερικανός αναλυτής τόνισε ότι η βάση της Σούδας θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετική λύση για να μεταφερθούν εκεί η 39η Πτέρυγα Μάχης, αλλά και τα επαπομείναντα πυρηνικά όπλα.

Τώρα, σε άρθρο της, η Washington Examiner καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να κάνει το μεγάλο βήμα και να εγκαταλείψει την βάση στο Ιντσιρλίκ, την οποία χαρακτηρίζει ως «στρατηγικό πρόβλημα», εκτιμώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί κάποια στιγμή να δει τη βάση ως ένα είδος πιθανού «ομήρου» για να εκβιάσει την Ουάσινγκτον για συγκεκριμένους στόχους του.

Επανάληψη του 1979…

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο σε βάρος του πραξικόπημα κατηύθυνε έξαλλους οπαδούς του να διαδηλώσουν έξω από τη βάση, κατηγορώντας τον διοικητή της για ανάμειξη στο πραξικόπημα. Τονίζει, δε, ότι όσο οι δυνάμεις των ΗΠΑ παραμένουν εκεί, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να επαναληφθεί η κρίση των ομήρων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράν, το 1979.

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι πλέον ο Ερντογάν δεν λειτουργεί ως σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά ενίοτε και ως εχθρός τους, πόσο μάλλον, όταν συνεργάζεται για αμυντικά ζητήματα με τη Ρωσία. Επισημαίνει, δε, ότι το Ιντσιρλίκ μπορεί πολύ εύκολα να αντικατασταθεί από τη βάση Μιχαλή Κογκαλνιτσεάνου στη Ρουμανία ή τη Σούδα στην Ελλάδα, αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» την Τουρκία.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι όσο οι σχέσεις ΗΠΑ με την Τουρκία βαίνουν επιδεινούμενες, τόσο το Ιντσιρλίκ θα παραμένει ένα αγκάθι και ένας γόρδιος δεσμός. Και, ως γνωστόν, ό,τι δεν λύνεται, κόβεται…

Καμία δημοσίευση για προβολή