Ζητείται επειγόντως “εμβόλιο” για την οικονομία – Η Ε.Ε διαπραγματεύεται με την Pfizer διπλασιασμό των δόσεων των εμβολίων. Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τρίτο κύμα του φονικού ιού

pfizer BioNTech

Ρίγη στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην ελληνική, προκαλεί η δυναμική της πανδημίας του κοροναϊού και άπαντες εναποθέτουν τις ελπίδες για φως στο τούνελ στα εμβόλια.

Τα στοιχεία προκαλούν δέος 

Ολόκληρος ο κόσμος ετοιμάζεται για ένα νέο κύμα λοιμώξεων covid-19, καθώς η πανδημία έχει μολύνει περισσότερους από 85 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως από τα τέλη  του περασμένου Ιανουαρίου.

Η μαζικότητα της πανδημίας οδήγησε ολόκληρα έθνη σε επιβολή σκληρών lockdowns, εκτεταμένες στάσεις των διεθνών ταξιδιών, μαζικές απολύσεις και διαρκείς αναταράξεις στις  χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Blooberg, η  Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται με Pfizer Α.Ε. και BioNTech μια συμφωνία για τον διπλασιασμό των προσφερόμενων εμβολίων.

Επιπλέον 100 ως 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg το νέο συμβόλαιο θα αφορά επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου καθώς και την επιλογή επέκτασης της παραγγελίας για επιπλέον για 200 εκατομμύρια δόσεις.

Η προσπάθεια της ΕΕ να αυξήσει την παραγγελία της προς την αμερικανογερμανική κοινοπραξία έρχεται σε μια φάση που οι κυβερνήσεις των χωρών μελών του μπλοκ αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ερωτηματικά σχετικά με τον αργό ρυθμό διάθεσης των εμβολίων και ενώ η προμήθεια εμβολίων από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η AstraZeneca, δεν αναμένονται σύντομα.

Παρότι η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες με αρκετές εταιρείες για την προμήθεια σχεδόν 2 δισ. δόσεων εμβολίων, μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει προς το παρόν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Έτσι, τα κράτη μέλη πιέζουν μάλιστα την ΕΕ να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας, τα lockdowns εντείνονται και η ανησυχία για το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος του κοροναϊού ενισχύεται.

Απαισιόδοξη για την παγκόσμια οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίστηκε χθες απαισιόδοξη για την παγκόσμια οικονομία, που ασθενεί από την Covid-19, προειδοποιώντας ότι η ανάρρωσή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.

Το διεθνές οικονομικό ίδρυμα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2021, μολονότι έκρινε ότι η υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 ήταν «λιγότερο σοβαρή» απ’ όσο εκτιμούσε αρχικά: -4,3%, αντί για -4,5% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο. Το παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 4%, αντί για 4,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο λόγος της αναθεώρησης αυτής ήταν η αύξηση, στα τέλη του 2020, των μολύνσεων από την Covid-19, η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 και οι πρόσθετοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, διαταράσσοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτά τα εμπόδια, συνέπεια των οποίων ήταν η επιβράδυνση της ανάπτυξης, οδήγησαν επίσης σε «σημαντική» μείωση των κρατικών και ιδιωτικών εσόδων. Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν ενώ οι απολύσεις επηρέασαν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Εξαιρετικά αβέβαιες βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές 

«Η ανάκαμψη είναι πιθανόν (…) να παραμείνει μέτρια αν οι πολιτικοί αξιωματούχοι δεν αναλάβουν αποφασιστική δράση για να σταματήσουν την πανδημία και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις επενδύσεις», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι «βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες».

Με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο (συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και καθυστέρηση στους εμβολιασμούς) η ανάπτυξη θα ανέλθει μόνο στο 1,6% το 2021. Η αισιόδοξη πρόβλεψη (έλεγχος της πανδημίας και επιτάχυνση των εμβολιασμών), κάνει λόγο για ανάπτυξη σχεδόν 5%.

Στις ΗΠΑ η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%. Στην ευρωζώνη η αύξηση αυτή θα φτάσει το 3,6% (μετά την υποχώρηση κατά 7,4% το 2020) ενώ στην Ιαπωνία η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει το 2,5%.

Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση (5% κατά μέσο όρο) στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της Κίνας, όπου προβλέπεται ανάπτυξη 7,9% για φέτος.

Καμία δημοσίευση για προβολή